Новини



Качиньскі хоче репарацій від Німеччини


Ярослав Качиньскі напав на Німеччину під час свого візиту в Ґруєць: німці з нами ще не розрахувалися.

Негласний, але фактичний керманич Польщі Ярослав Качиньскі (Jarosław Kaczyński) під час свого виступу в місті Ґруєц (Grójec) зробив без особливих дипломатичних мовних викрутасів випад проти Німеччини.

— Німці з нами ще не розрахувалися. Ми ще досі кредитор Німеччини. Йдеться не лише про репарації, а й про спокуту моральну: тому що Німеччина намагається з себе вдавати моральну державу, — цитує Качиньского польське видання Onet.pl— Але що сталося в Німеччині після війни, коли повести мову про воєнних злочинців? Була створена ціла система аболіції [скасування кримінальної справи], тобто така собі амністія із забуттям, – сказав Ярослав Качиньскі.

— Вони зганьбилися під час війни, але також і по війні в тій демократичній Німеччині. Треба про це пам'ятати та говорити. Не можна піддаватися шантажові. Це в інтересах Польщі та в довгостроковій перспективі також в інтересах німецького народу: щоб він побачив, який він є і щоби був іншим. І це в інтересах Європи та світу, – стверджував очільник правлячої партії ПіС.

Голова Права і Справедливості також підкреслив, що за правління його партії поліпшився статус Польщі та поляків:

— Поляки перестали їздити збирати спаржу. То велика зміна. То зміна цілого нашого статусу. Хочемо його зміцнювати і по відношенню до країни як цілісності, так і до кожного поляка. Не всім то подобається, і я не кажу суто про опозицію в Польщі. Веду мову про політичне оточення. В цьому полягає різниця між нами та опозицією. Ми прагнемо до суб'єктності Польщі в міжнародній політиці. Відкидаємо будь-яке підпорядкування.

Щодо підпорядкування, то незабаром, як то кажуть, Американський обком, звісно, розбереться, хто там і що заходився в Польщі відкидати. Але це на рівні геополітичному чи щонайменьше в масштабі ЄС.

А ось загальна риторика з вуст очільника правлячої польської партії не може не насторожувати. Сьогодні: вимога репарацій від Німеччини і заклики стати німців інакшими, а завтра?

Україна має сплатити за «Волинь-1943» і прийняти, що постраждалою є виключно польська сторона, так? Тобто про репресії проти українців на Волині і про політику осадництва з боку ІІ Речи Посполитої нам згадувати буде вже нє вольно?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?