Новини



«Щоб наші діти вчилися українською» – чернівчанка відкрила дитячий садок та освітній хаб в Румунії


У невеликому місті Сігішоара для дітей облаштували приміщення для дистанційного навчання в українських школах. Також вчителі хабу допомагають школярам з домашнім завданням.

Олена Ісрафілова разом з трьома дітьми евакуювалася до Румунії в березні. Жінка завчасно почала дізнаватися про навчання в Румунії. Хоч румунські школи готові прийняти українських дітей, адаптованої програми для їхнього навчання немає. Тому українські школярі повинні впродовж року вчити лише румунську мову, аби наступного року почати вчитися у школі за програмою.

– Дитина втрачає рік освіти. Батьків, які б були згодні на такий освітній процес, у нас немає, — говорить Олена.

Жінка створила освітній хаб разом з українською спільнотою. У місто переїхали приблизно пів сотні сімей з дітьми. У закладі навчається майже 40 дітей, більшість з них — у молодшій школі, повідає Суспільне.

– Діти з усієї України навчаються дистанційно у своїй школі. Старшокласники приходять разом і вчаться онлайн в одному приміщенні. Їх привозять, відвозять та годують, — каже Олена.

У хабі працюють шестеро вчителів-волонтерів. Вони пояснюють дітям деякі теми, допомагають з домашніми завданнями та комунікують з вчителями з українських шкіл. Більше часу вони приділяють учням молодшої школи.

Для дітей дошкільного віку облаштували дитячий садок у садибі за містом. Зараз там навчаються 15 дітей. Заняття проводять українською мовою, а також готують страви української кухні.

Діти приходять в хаб о 8:30 та вчаться до полудня. Якщо знайдуть спонсорів, які забезпечать хаб обідами – зможуть вчитися до 18:00. Це дасть батькам можливість працювати.

Авторка ідеї освітніх хабів у Європі — представниця української діаспори Анна Потрі. Вона розповіла Олені про те, як у межах українського та румунського законодавств створити хаб. Фінансування на хаби шукають по спонсорах.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?