Новини



Польський євродепутат про німецький газ і Другу Світову


Польський євродепутат: «Сьогодні німці намагаються змусити Польщу поділитися з ними газом, бо з нами вони ділилися своїм газом під час Другої Світової війни»

Йоахім Брудзиньскі (Joachim Brudziński), польський посланець до Європарламенту, процитував запис «одного зі своїх друзів» під час дискусії про відновлювані джерела енергії.

— Сьогодні Німеччина намагається змусити Польщу ділитися з ними газом, тому що вони ділилися з нами своїм газом під час Другої Світової війни, — сказав євродепутат від PiS, правлячуї останні роки партії в Польщі.

На його слова покликався депутат від Громадянської Коаліції [опозиційна сила в Польщі] Марцін Кервіньскі (Marcin Kierwiński). За словами Кервіньского, «грубі жарти демонструють жахливе обличчя ПіС».

Йоахім Брудзінський взяв участь у дискусії в студії державного телебачення про відновлювані джерела енергії. Опозиційні політики критикували прем'єр-міністра Матеуша Моравецького за, на їхню думку, неефективні дії в цьому питанні. Його дії захищав Брудзинський. На якомусь етапі розмова зайшла про заяву голови Європейської народної партії Манфреда Вебера, який запропонував країнам Євросоюзу ділитися газом.

– Ідею Вебера про те, що такі європейські країни, як Польща, повинні ділитися газом, на щастя, було включено до загальних засад, як і атом [йдеться про атомну енерґетику], проти спротив ідіотів, які намагалися за всяку ціну відстоювати лише енерґетику з відновлюваних джерел енергії, – сказав, серед іншого, депутат Європарламенту від ПіС. .

– Він каже про про російське вугілля. Сьогодні Німеччина закупила практично всі поставки вугілля з Колумбії, і ця наївна риторика, що якщо ми повністю перейдемо на зелену енергетику, ми будемо в безпеці, тому що [так робить] Данія, Німеччина, — сказав він, звертаючись до депутата PSL.

— Знаєте, один із моїх друзів дуже різко і зворушливо сказав: сьогодні Німеччина намагається змусити Польщу ділитися з ними газом, тому що вони ділилися з нами своїм газом під час Другої світової війни, — додав Брудзиньскi.

Саме на ці слова Брудзиньского й послався очільник Громадянської Платформи Марцін Кервіньскі. Сам Брудзинський знову згадав свою заяву того самого дня.

— Багато говорять про російську аґентуру та її ефективність у маніпулюванні та поширенні дезінформації. Але не менш ефективні ті, хто охороняє німецькі інтереси на Віслі. Не встигнеш розкритикувати та згадати німецькі злочини, як відразу чути виття, — написав суспільних мережах євродепутат від Права і Справедливості. 

«Німецьке питання» у заявах політиків ПіС

У грудні минулого року Ярослав Качиньскі (Jarosław Kaczyński) на засіданні клубу PiS у Сеймі заявив, що «Німеччина хоче побудувати Четвертий Рейх». Це викликало хвилю коментарів, не лише політичних, а й публіцістичних, рівнож і за кордоном.

У червні цього року в Сохачеві голова партії Право і Справедливість знову підняв німецьку тему.

– Коли оли ми повідимоли, що будемо серйозно озброюватися, німці відповіли, що будуть так само. Отже, цей механізм запрацював. Чи хочуть німці озброюватися проти Росії чи проти нас — я не знаю, але в будь-якому разі вони озброюються, -— сказав Качиньскі.

Цю заяву підтримав Марек Сускі (Marek Suski), депутат від ПіС і соратник Качиньского.

— Можливо, у мене алергія, але коли я чую, що Німеччина починає озброюватися, я почуваюся некомфортно, — сказав він в інтерв'ю Радіо Плюс, зазначивши, що німці одного разу вже напали були на Польщу.

Заразом Качиньскі під час згаданої промови в Сохачеві повернувся і до теми військових репарацій з Німеччини.

— Вони ще не розрахувалися з нами до кінця за Другу Світову війну, — сказав він. І додав, що зараз хороша можливість нагадати Берліну про репарації. – У політиці є щось на кшталт «таймінгу»: мить, коли треба висувати якісь вимоги. Властиво саме той правильний момент зараз і наближається, коли треба вдарити кулаком по столі.

Очевидно, що другим ударом по столі має стати питання про «креси всхудні»...

Джерело тез польських політиків: TVP24

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?