Новини



Хвиля вчителів зі Сходу на Рівненщині вчитиме дітей‑західняків


Вчителі‑східняки масово взялися за навчання дітей в Західній Україні. Подібну навалу можна порівняти хіба з хвилею привезених з‑за Збруча сов'єцьких вчительок в 1939 році.

У загальноосвітніх навчальних закладах Рівненщини працює 15 вчителів-переселенців. Вони переїхали в область з Маріуполя, Бахмута, Бердянська, Краматорська, Дніпра та Барвінкового на Харківщині. Про це інформує пресслужба облради до Дня вчителя, який відзначили у першу неділю жовтня.

Богдан Дужик приїхав до Рівного з Маріуполя. У його професійній біографії — десять років на посаді директора спецшколи у Маріуполі і головування в місцевій Асоціації керівників закладів освіти.

Під час зустрічі з головою Рівненської облради Андрієм Караушем з нагоди Дня працівника освіти в Україні, Богдан Дужик розповів, що нині від спецшколи у Маріуполі, одного з кращих освітніх закладів Донецької області, залишилися лише стіни. 40% колективу звільнилося, виїхавши за межі міста або країни, а решта, з його слів, виявилися колаборантами.

У Рівному Богдан Дужик працює в ліцеї № 7. Там разом з ним працюють Лілія Федорович-Бакай з Барвінкового, вона викладає українську мову в початкових класах, та Мар’яна Тихонюк з Бердянська, яка є асистенткою вчителя.

Тимофій Редько з Краматорська має досвід роботи перекладачем у Пекіні. В Рівненському ліцеї №2 він практикуватиме факультатив з китайської мови. І до нього вже записалося понад 90 учнів.

У жіночу команду БК Рівне і педагогічний колектив ліцею №18 потрапила і Вероніка Кісенко з Дніпра. До війни вона професійно займалася баскетболом, сьогодні ж працює вчителькою фізкультури і навчається на реабілітолога в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті.

чительську роботу з волонтерством у Рівному поєднала Вікторія Вірченко. Вона продовжує дистанційно навчати своїх студентів-четвертокурсників з Бахмута і за сумісництвом працює в ліцеї №1. А ще волонтерить, допомагаючи військовим і переселенцям.

Загалом, у 2022-2023 навчальному році у загальноосвітніх закладах Рівненщини працює 15 вчителів-переселенців. Шість із них — в обласному центрі.

Нагадаємо, що в 1939 році насичення шкіл Галичини та Волині вчительками (тоді то були насамперед жінки) призвело зокрема до того, що було повністю вихолощено місцеві говірки та мови під так званий «літературний стандарт», який базується виключно на діалекті Центральної України і є максимально зближеним з російською мовою.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?