Новини



У Польщі створили прототип будинку для українських біженців: недорогі, 6 на 6 метрів (ФОТО)


Студенти та науковці Вроцлавської політехніки створили й презентували прототип тимчасового будинку, призначеного для біженців з України в Польщі. Також їх планують будувати і для східняків в Західній Україні.

Як пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на сайт навчального закладу, прототип будинку створили за проєктом японського архітектора Шигеру Бана, який сам здійснював нагляд за процесом. Його розробку дещо видозмінили, щоб пристосувати до польських та українських умов (трохи товщі стіни, інший вид полістиролу, нахил даху). 

Готова конструкція має площу приблизно 35 квадратних метрів (орієнтовно 6 на 6 м), її можна використовувати для проживання людей від кількох місяців до кількох років.

В одному кутку будинку розташована кухня, в другому — купальня, в третьому – виходок, в четвертому — ліжка. Тимчасовий будинок був побудований з полістиролу, покритого скловолокном і епоксидною смолою. Як повідомляють творці - конструкція легка і недорога у виготовленні, а будівництво відбувається швидко. Один такий будинок можна звести приблизно за 3 тижні. Потім його можна підключити до електрики та комунікацій.

До створення прототипу, крім студентів та науковців Вроцлавської політехніки, долучилися також студенти з України (зі Львівської політехніки, Чернівецького національного університету ім Юрія Федьковича, Київського національного університету будівництва і архітектури).

Автори кажуть, що їхня мета — почати виробництво таких будинків у більших масштабах, й потім відправляти їх у різні куточки Польщі або в Україну.

Варто відзначити, що загалом – чудова конструкція, від якої б не відмовилися й пересічні молоді польські сім'ї, в яких покищо нема дітей, або лише одне малятко.

36 кв. метрів – це поширений метраж «кавалєрки» – бюджетного житла в Польщі для самотніх, холостяків або ж і літніх подружніх пар. На тлі того, що в Польщі зараз подорожчало все, й нерухомість тим паче – мріяти про своє осібне власне житло стає пересічним полякам дедалі мало здійсненним.

Для порівняння нагадаємо, що середньостатична сов'єцька «гостинка» в Україні має метраж 27‑30 квадратних метрів. Так що, багато хто не відмовився б від такого польсько‑японського будиночка і в Україні так само.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?