Новини



У Коломиї з фасадів будинків демонтують пам'ятки тоталітаризму


У Коломиї на Івано-Франківщині з будинків демонтують пам'ятні знаки й таблиці, що нагадують про тоталітарний режим. Але це стосується не всіх.

– На попередній сесії міської ради разом із депутатами проголосував за демонтаж пам'ятників, знаків, таблиць та інших об'єктів, які нагадують нам про тоталітарний режим. Так, у Коломиї вони справді ще є. Більшість – це пам'ятні дошки, присвячені радянським діячам та армійцям, – повідомив міський голова Богдан Станіславський.

Зокрема, планують демонтувати:

– Пам'ятну дошку радянському танкісту Івану Шарлаю;

– Пам'ятну дошку більшовику з тамбовської області Степану Артамонову;

– Пам'ятну дошку червоноармійцю з Абхазії Володимиру Пачуліа;

– Адресну таблицю "вул. Пачуліа";

– Пам'ятну дошку радянському танкісту з новоалтайська Андрію Землянову;

– Стелу на перехресті вулиць Мазепи та Мельника із радянською символікою.

Після демонтажу вони будуть зберігатися у Музеї історії міста Коломиї.

– Рішенням про демонтаж цих пам'яток ми в жодному випадку не хочемо знівелювати вклад українців у боротьбу з нацизмом. Як бачимо, це хотів тоталітарний режим – більшість пам'ятних дощок чи знаків присвячені ніяк не українцям, а росіянам. Прийшов час нам позбавитися від цієї "спадщини", – додав Станіславський.

Хоча окремі особим з переліченого списку, дійсно, походять з Російської Федерації, але не потрібно забувати, що основною масою «освободитлеів», а також НКВДистів в 1939‑му, а далі від 1944‑го року – то були вихідці з Наддніпрянщини, з так званої «Великої України».

В цьому ключі цікаво також буде простежити, чи будуть прибиратися якісь пам'ятки та згадки інших діячів, політиків тощо, які в своїх працях відкрито і прямо висловлювали відверто галичаножерські думки та позиції?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?