Новини



Польща заслуговує Нобелівської премії за допомогу Україні – посол США в Польщі


«Ми зворушені безкорисливістю та щедрістю поляків, які допомагали українським біженцям. Я безумовно вважаю, що Польща, надаючи допомогу Україні, заслуговує на Нобелівську премію миру», – наголосив посол США в Польщі Марк Бжезинскі в інтерв’ю польському виданню PAP.

Бжезинскі наголосив у вівторок в інтерв'ю PAP, що поляки, допомагаючи Україні та біженцям з України, показали свою швидку здатність до мобілізації.

– І я хотів би ще раз підкреслити, що це дає надію на широке оновлення країни, пробудження потенціалу для розквіту Польщі завдяки цій швидкій мобілізації, — сказав посол.

За його словами, це «надзвичайно важливий момент в історії польської країни».

На запитання, чи повинна Польща отримати Нобелівську премію миру за допомогу, яку вона надала Україні та українцям, американський диплома відповів.

– У Польщі ми побачили швидку мобілізацію поляків для допомоги біженцям перед обличчям їх масової втечі. На жаль, це не востаннє, коли ми бачимо такий потік біженців. Але ніхто не зможе ігнорувати те, що зробили поляки, наскільки вони мобілізувались, скільки допомогли, давши кожному з них дах над головою і їжу, – зазначив Бжезинскі. – Я звісно вважаю, що це заслуговує на Нобелівську премію миру.

Звичайно, як він додав, «він трохи упереджений, тому що він посол США в Польщі».

Але я можу сказати від імені всіх американців, що ми глибоко зворушені безкорисливістю та щедрістю поляків, які допомагали біженцям, – сказав він.

Бжезінського також запитали, чи піддається Польща дезінформаційним атакам з боку Росії.

– Польща є ціллю російської дезінформації. Ми бачимо приклади цього по всій країні, але поляки розумні, у них є шосте чуття, тому що вони вже були об’єктом пропаганди та дезінформації в минулому, тому вони чутливі до цього, – відповів дипломат.

За його словами, поляки знають, що дії мають більший вплив, ніж слова.

– Вони знають, що українські біженці не займають їхніх робочих місць, насправді українські біженці допомагають стимулювати польську економіку. Наприклад, у технологічному секторі та в деяких інших секторах економіки, – сказав Бжезинскі.

Посол зазначив, що поляки та американці ближчі один до одного, ніж будь-коли в минулому.

– Ми більш об’єднані, коли йдеться про військову співпрацю, співпрацю у сфері гуманітарних зусиль, наше ділове співробітництво, наші цінності, – сказав Бжезинскі.

Щодо останнього, то посол США в Польщі майже правду сказав. Дійсно: нині поляки як ніколи близькі з американцями! Щоправда, перші – як суверен, а другі – в ролі васала. Але це вже дрібниці.

А ось щодо самих настроїв пересічних поляків, пан Американський посол з польським же корінням – вже відчутно гірше орієнтується.

Скажімо, якщо відверто антиукраїнські акції під гаслом «Stop ukrainizacji Polski» ще якось можна притягнути під катеґорію «рука Москви», нещодавня заява мера міста Перемишля про то, що українці висмоктують систему соціальних допомог Польщі – якось ніяк не вписується під це визначення.

Можливо, пан Марк Бжезинскі, продовжувач династії політиків з яскраво вираженим польським корінням, нині вже й забув дідову мову, а тому не годен читати польськомовної преси, аби добре орієнтуватися, що ж таки насправді зріє на польських громадянських «низах», але одне він в своїх словах таки дава зрозуміти чітко:

– Що Білий Дім скаже – те владна партія ПіС і виконає!

Як відомо з історії, політичні партії мають вдачу приходити і відходити, а ось народи при цьому залишаються. Тож буде цікаво поспостергіати, куди нинішня політика про‑американського ПіСу в висліді заведе Польщу та пересічних поляків.

Вугля вже в Чехії закуповують на зиму, ok! Що далі?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?