Новини



Польща на 1 вересня хоче завербувати ще 200 тисяч українських дітей


Ще 200 тис. українських дітей очікують у польських школах з 1 вересня.

 

Міністр освіти і науки Пшемислав Чарнек (Przemysław Czarnek) у програмі Польського радіо заявив, що в наступному навчальному році в польських школах може з’явитися більше дітей з України:

— Ми прийняли 200 тис. [українських дітей], з них 160 – у школи і 40 – в дитсадки. За нашими оцінками, ще 200 тис. може приєднатися з 1 вересня. Це все буде видно протягом наступних тижнів. Система еластична, узгоджена з керівними органами, із самоврядуванням, з відділами освіти, з Міністерством внутрішніх справ й адміністрації. Ми готові приймати українських дітей.

Зрозуміло, що Польща використовуватиме шкільне навчання дітей з України як знаряддя «м'якого сполячування», бо ж не таємниця, що діти, особливо дошкільного і молодшого шкільного віку найлегше піддаються мовній асиміляції, коли потрапляють в чужомовне середовище. 

Зрештою, Європа вже відкрито потирає руки від багатомільйонного припливу біженців, які покликані закрити і питання браку робочої сили, і демографічних ям «білими людьми». 

Зокрема про це йдеться в бюлетні Європейського Центрального Банку, який цитує Суспільне:

В ЄЦБ зазначають, що за даними ООН, близько семи мільйонів людей, переважно жінки та діти, покинули Україну з 24 лютого, і щодня їдуть дедалі більше, і багато хто сподівається знайти довгострокові можливості працевлаштування у країнах ЄС. 

Очікується, що багато біженців спочатку залишаться в країнах, що межують з Україною, враховуючи їхню географічну близькість, а потім поступово переїдуть в інші місця.

На їхній кінцевий пункт призначення впливатиме загальна здатність країн приймати та розміщувати біженців, а також наявні українські громади, які б полегшили процес інтеграції.

[Ось чим насправді продиктована така позірна щирість в прийнятті біженців країнами Заходу, насамперед Польщею — прим. ред.]

Згідно з усіма припущеннями, деталізованими досі, приблизні розрахунки вказують на середнє зростання робочої сили в зоні євро на 0,2–0,8% у середньостроковій перспективі. Це відповідає збільшенню чисельності робочої сили в зоні євро на 0,3-1,3 млн осіб, — йдеться у звіті регулятора.

В ЄЦБ заявили, що за рекордно низького рівня безробіття єврозона бореться зі дедалі більшим браком робочої сили, а приплив біженців може «злегка послабити» напруженість на ринку праці.

Довідка

  • З 24 лютого державний кордон України в обох напрямках перетнуло 8,7 мільйона осіб: 5,4 мільйона осіб на виїзд (з них 4,8 мільйона громадян України) та 2,8 мільйона українців — на в'їзд.
     
  • Більшість людей виїхали до Польщі (понад три мільйони). Далі йде Німеччина (876 тис.), Румунія (майже 826 тисяч), Росія (понад 681 тисяча), Угорщина (530 тисяч), Молдова (понад 447 тисяч) і Словаччина (379 тисяч).

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?