Новини



На Ґенасамблеї ООН президент Польщі говорив як керманич України – вимагав репарацій від Росії


Польські лідери ввійшли в смак вимагання від всіх довкола репарацій. Досі з їхніх вуст звучали тільки вимоги виплат для Польщі за шкоду та руйнування в Другій Світовій війні. Тепер вже вони озвучують вимоги, наче є керманичами й України теж.

Під час загальних дебатів 77-ї сесії Ґенасамблеї ООН у Нью-Йорку польський президент Анджей Дуда вимагав для України воєнних репарацій.

– Я говорю це як президент Польщі, яка так сильно постраждала від Другої світової війни, – сказав Дуда, вочевидь натякаючи і на те, що Польща втратила свої «східні креси»: Галичину і Волинь, а заразом і Західну Булорусь.

На думку польського лідера, необхідно посилити тиск на Росію та її партнера – режим Олександра Лукашенка в Білорусі.

– Ми не повинні показувати втому від війни! Я закликаю збільшити допомогу українському цивільному населенню, гуманітарні потреби якого значно перевищують ті кошти, які зараз надаються, – наголосив президент Анджей Дуда, повідомляє польське видання RMF24.

Дуда нагадав, що польський кордон перетнули майже 6 мільйонів українських біженців.

– Наші громадяни прийняли сотні тисяч біженців у своїх домівках. Так, багатьом із вас, мабуть, важко повірити, але попри те, що до нашої країни прибуло 6 мільйонів біженців з України й, за нашими оцінками, близько 2 мільйонів зараз перебувають у Польщі, нам не довелося будувати табір для біженців. У Польщі в наметах ніхто не живе. Усі вони знайшли гідний притулок у спеціально приготованих для них будинках і місцях, – виголосив на Ґенасамблеї Дуда.

І відразу ж заявив, що нема справедливості без компенсації, а тому Польща не припинить своїх зусиль притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародного права. А тому, за словами польського президента, Росія винна Україні військові репарації, які їй доведеться виплатити.

– Я кажу це як президент Польщі, яка так сильно постраждала під час Другої Світової, яка була значною мірою зруйнована, яка втратила 6 мільйонів громадян, серед іншого і 3 мільйони поляків єврейської національности, – додав президент Польщі.

Очевидно, польська влада, не отримавши від Еврокомісії жодного евро з очікуваних мільярдів з компенсаційного фонду на подолання наслідків Ковідної пандемії, а також отримавши кпини навіть від половини самих поляків за трильйонні вимоги до Німеччини за Другу світову війну – вирішила змінити тактику.

Тепер очільники Польщі вже вимагають відшкодувань від імені України і озвучують це не на Европейському майданчику, а з загальносвітової трибуни. Мабуть, сподіваються на те, що весь решта світ мало що тямить в історії Східної Европи та не сильно орієнтується за розвитком подій в цьому керунку.

А тому може й справді піддатися на палкі промови польських політиків і зажадати не лише компенсацій для України, але заразом і для Польщі: під приводом того, що вона, мовляв, стала основним надавачем допомоги Україні – і гуманітарним, і навіть військовим.

Щож, цікавий хід, треба визнати. Нехай і частково, але може і спрацювати.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?