Новини



На Волині і Галичині відзначили день народження Романа Шухевича


Впродовж 30 червня в містах Волині та Галичини відзначали 115 річницю від дня народження головнокомандувача УПА, а до того одного із сотників батальйонів абверу і шутцманшафту — Романа Шухевича.

В бібліотеці-філії №9 Рівненської Централізованої Бібліотечної Системи впродовж 30-го червня діяв Історичний портрет «Воля ціни не має» (до 115-річчя від дня народження Р.Шухевича).

Зрозуміло, що захід в одній з бібліотек-філій Рівненської ЦБС носив все ж таки камерний характер, і не була розрахована на масову вуличну аудиторію. А тому він не може позмагатися за рівнем уваги до минулорічної події в Тернополі, коли міська рада вирішила надати тернопільській головній спортивній арені ім'я сотника легіону «Nachtigall» (входив до складу першого батальйону полку спецпризначення абверу Brandenburg-800) — чим спричинила дипломатичне напруження з державою Ізраїль. 

Тоді Посольство Ізраїлю навіть вимагало від міської влади Тернополя скасувати присвоєння міському стадіону імені УПА Романа Шухевича.

— Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти стадіону імʼя горезвісного хауптмана 201-го батальйону шутцманшафту SS Романа Шухевича і вимагаємо негайно скасувати це рішення,написав в своєму Твіттері посол Джоел Ліон (насправді шуцманшафт, або допоміжна поліція, не входила до структури СС - прим. ред.)

Ізраїлю вторила і Польща. Польське місто Замосць (Zamość) розірвало співпрацю з Тернополем через присвоєння тернопільському міському стадіону імені Романа Шухевича.

— З великим сумом констатуємо той факт, що 5 березня депутати ради Тернополя назвали міський стадіон іменем Романа Шухевича ­– керівника УПА, відповідального за звірячі вбивства польського населення в 1943-44 роках», – йдеться у заяві, яку опублікував мер Замосця Анджей Внук 10 березня 2021 року. 

З його слів, саме через це міська влада Замостя припинила співпрацю з Тернополем, зокрема, і фінансування проекту «Спільна історія Тернополя і Замостя», на який Польща мала виділити майже 68,7 тис. євро (близько 2,2 млн грн за тодішнім курсом валют).

В місті Ельблонг (Elbłąg) так само жителі вимагали зміни назви транспортного кільця «Рондо Тернопіль» на «кільце Жертв Волині». До мера міста та міської ради було подано петицію у цій справі. Її автори також вимагали розірвати партнерську угоду, яка була укладена з Тернополем майже тридцять років тому.

Степан Дембіцький, голова Ельблонзького відділу Об’єднання українців у Польщі, зокрема зазначив:

— Вважаю, що тепер більше винною у тому, що відбувається у польсько-українських відносинах, є українська сторона. Може, таке рішення про назву стадіону є  політично корисним для мера Тернополя, оскільки зросте його популярність серед виборців. Проте можна було передбачити, що інші країни на це відреагують. Особливо такий сусід України, як Польща.

Врешті, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький скасував візит до Тернополя через рішення міськради про присвоєння стадіону імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича. 

За даними видання Polska Agencja, посол скасував візит в останній момент, направивши меру Тернополя листа, в якому повідомив, що «з великим жалем» і «в останню хвилину» скасовує візит, який повинен був бути присвячений співпраці регіону з польськими партнерами.

— На жаль, через рішення депутатів міської ради Тернополя від 5 березня привласнити міському стадіону ім'я Романа Шухевича, у мене не було іншого варіанту, і я був змушений відмовитися від свого візиту, — написав пан Ціхоцький.

Івано-Франківськ подібних втрат в дружніх і ділових стосунках з польськими містами-побратимами ще в своїм літописі не мав. Тож це дозволяє міському голові заявляти майже відкрито щось на кшталт «можемо повторити».

— Ви знаєте, що у нас є вулиця, пам’ятник та ліцей імені Романа Шухевича. Також молодь прийняла присягу на вірність країні. Ми пам’ятаємо ці величні дати. І тепер новітні герої продовжують боротьбу Романа Шухевича, — наголосив у своєму відеозверненні з нагоди ювілейної дати пан Руслан Марцінків. 

Правда, він не згадав, чи включає нині ця боротьба так само винищення «клятих жидів та ляхів», як це пропаґував Роман Шухевич та ОУН загалом в 1940-х роках?

Бо як відомо, апетит зростає під час обіду. А що робитиме мільйон мобілізованого, за останніми свідченнями міністра оборони Резнікова, озброєного до зубів і вишколеного бойовими діями на сході України народу «після перемоги над москалями»? — ще те питання...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?