Новини



Банки Польщі розраховують на українських позичальників


В оглядовій перспективі переселенці з України можуть бути дуже привабливими для польських банків і покращити їхнє становище під час економічної кризи та шаленої інфляції в Польщі. Поміч біженцям – тільки на перший погляд є безкорисливим, «голим ентузиазмом».

Бюро кредитної інформації (BIK) підготувало аналіз кредитного портфеля клієнтів з українським громадянством.

Дані для дослідження бралися за кілька останніх років, проте навіть на їх основі можна зробити певні висновки за погашеннями.

Кредити взяті українцями привертають увагу з 2018 року, коли їх вартість наблизилася до 1,5 млрд злотих.

Наприкінці липня цього року загальна сума “українських кредитів” зросла майже в чотири рази – до 5,6 млрд злотих.

Більшість позик українців складають іпотечні кредити – це 76%. Серед польських споживачів іпотеки охоплюють 71%. Поляки більше беруть кредити готівкою: їхня частка у загальному кредитному пулі становить 21%, серед українців цей показник на рівні 19%. В обох групах частка оформлень розстрочок та кредитних карт є незначною.

Дані BIK показують, що українці є ще більш надійними позичальниками, ніж поляки.

У випадку з іпотечними кредитами затримує платежі на термін понад 90 днів лише 0,9% українських клієнтів, серед поляків таких 2,7%.

З виплатою розстрочок запізнюється 4,5% українців проти 6,8% поляків. Дещо гірше українці повертають готівку – прострочення понад 90 днів мають 12,8% українських клієнтів, тоді як поляки запізнюються з поверненням в 11,5% випадків.

Аналітики вважають, що імміґранти з України є великим потенціалом для польського банківського сектору, але в довгостроковій перспективі.

Насправді ж все просто. Наші люди звикли жити у власному осібному житлі.

Якщо взяти допандемійні часи, то через страшенну корупційну складову на ринку будівництва нерухомості, а також п'ятикратне за собівартість завищення цін забудовниками – в містах‑мільйонниках України ринкові ціни на житло були цілком співставні з цінами в Польщі.

Тож люди, які складали собі на квартиру чи будинок в Україні, але опинилися з початком війни в Польщі – безумовно, намагатимуться свої заощадження насамперед вкласти у власну нерухомість.

Якщо ж врахувати, що українці заощаджують головно в доларах США – менше в евро, то їхні заощадження цілком дозволяють навіть в нинішні інфляційні часи придбати власне житло в Польщі. Нехай воно буде навіть і меншим за площею, ніж люди собі сподівалися купити в Україні, та все ж.

Не виключено, що багато хто з таких переселенців захоче просто собі «трішки докинути», аби купити таки або просторішу квартиру, або ж помешкання в престижнішому районі.

Ось на це «докинення» і будуть насамперед братися позички в польських банках.

Як бачимо, асиміляційні розрахунки нашої «старшої сестри» дуже навіть правильні: українці підсилять господарку Польщі не лише дешевою робочою силою, але й відповідальними та платоспроможними позичальниками в польських банках.

Ще й оживлять ринок нерухомість в Польщі, який через зростання цін почав не на жарт завмирати...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?