Новини



Українці можуть оформити польську пенсію: як це зробити


Українці, які працювали як в Україні, так і в Польщі, мають право на пенсію в обох країнах. Це передбачено міждержавною угодою про соціальне забезпечення, що її було підписано у травні 2012 року (набула чинності в січні 2014 року), нагадує ресурс InPoland.

Положення угоди говорять про те, що особа, яка працювала та підлягала соціальному страхуванню в Польщі та Україні, може вийти на пенсію як в Польщі, так і в Україні.

Очевидно, що особа повинна відповідати умовам, необхідним для набуття права на пенсію в обох цих країнах. Якщо для набуття права на пенсію за віком чи втратою працездатності в регламенті даної країни вимагається певний стаж, установа, що визначає право на пільги в даній країні, також враховує періоди, відпрацьовані в іншій країні – в Польщі чи Україні.

Важливо, що ці періоди не можуть перетинатися і накладатися одне на одного. Тому польський ZUS (структура соціального страхування та пенсійного фонду в Польщі) не фінансуватиме пенсії громадян України за періоди роботи у їхній країні.

Польсько-українська угода про соціальне забезпечення була укладена на тих самих умовах, що й інші двосторонні угоди такого типу, укладені польською стороною.

Якщо ж людина працювала одночасно і в Польщі, і в Україні, то в цій ситуації можна отримувати дві пенсії – від польського ZUS та від української страхової установи. Однак, умови для отримання цих пільг повинні бути дотримані, – вони викладені в діючих положеннях у Польщі та Україні.

– Ми будемо виплачувати пенсію за страховий період у Польщі, тоді як українська установа виплачуватиме пільги за періоди роботи в Україні, – пояснила виданню InPoland.net.pl реґіональна секретарка пресслужба соціального страхування в Нижній Сілезії Івона Ковальська-Матіс.

Речниця додає, що завдяки положенням договору можна перераховувати пільги особам, які отримують українську пенсію та зараз проживають у Польщі, на їхні банківські рахунки в Польщі або, за аналогією, пільги з Польщі на банківський рахунок в Україні.

Наприклад: якщо громадянин України працює 15 років на батьківщині та 10 років у Польщі, – він досягне періоду, який надає йому мінімальну пенсію (з 1 жовтня в Польщі – 25 років для чоловіків).

Тоді стаж, отриманий в Україні, буде доданий до стажу роботи в Польщі. Умовою виплати мінімальної пенсії ZUS громадянам України є їх постійне проживання на території Польщі.

Якщо громадянин України подає заявку на отримання пенсії за віком або втратою працездатності в Польщі, але його польський робочий стаж виявляється занадто коротким, щоб він здобув право на польські пільги, ZUS додасть український робочий стаж.

Перефразовуючи відомий український мем, можна сказати, що «Польща працює». Працює над тим, аби утримати, принадити до себе якнайбільше заробітчан з України та залишити їх у себе назавше.

Принаймні, доки вони матимуть сили робити на польських працедавців.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?