Новини



Львівські діти-актори зібрали у США понад 1 мільйон гривень на літак для ЗСУ (ВІДЕО)


Львівські діти зібрали у США мільйон гривень на бойовий літак. Актори, віком 12-14 років, показували у Нью-Йорку, Йонкерсі, Філадельфії, Ґартфорді виставу "Мама по скайпу". Вона про дітей, батьки яких їдуть в інші країни заробляти на життя і водночас втрачають справжнє життя, яке у них є в Україні.

За словами режисера постановки, вистава більше підходить для дорослих . "Мама по скайпу" створена за історіями дітей, які сумують за своїми батьками, що працюють за кордоном.

– Це про моє покоління, коли мої батьки їхали на заробітки в Польщу, Португалію, куди могли і заробляли гроші, щоб всі заробляли і спокійно жили, але чи від того було щастя тим дітям, – каже керівник шкільного театру Олег Онещак.

Спочатку діти влаштували благодійну постановку в одному з львівських бомбосховищ. Там їх виступ помітив журналіст американського видання та написав про це статтю. Згодом новину побачив директор Нью-Йоркського театру та запросив презентувати цю виставу у США.

– Написав директор театру Айрондели в Брукліні, написав в месенджер: привіт я такий-то, прочитав статтю, я в захопленні, що театр у час війни є потрібен і актуальний як ніколи, що тим більше це роблять діти, підлітки, – каже керівник шкільного театру Олег Онещак.

Акторка Ганна Онещак розповідає, спершу тема вистави їй не сподобалась. Та коли дізналась, що виступатиме аби допомогти військовим, одразу ж з’явилась мотивація вчити текст.

– Щоб продовжувалось життя не лише своє, але й інших людей і тоді на серці добре, і це є допомога, – каже акторка Ганна Онещак.

Актори віком до 14 років показували постановку у кількох американських містах: Нью-Йорку, Йонкерсі, Філадельфії та Ґартфорді.

– Коли ми дізналися, що поїдемо в Америку, тоді ми мали їхати лише на один тиждень, то я була готова на все. От наприклад, я могла пропустити школу, могла важливі справи відкласти на потім, – каже акторка Валерія Хожемпа.

Наймолодшим на сцені був Олексій – йому 7 років.

– Я був у самому кінці, я був малий хлопчик, якому 5 років. Він був без мами, без тата. З бабою жив, потім приїхала мама і він не впізнав її, – каже актор Олексій.

У майбутньому театрали планують виступи за кордоном, аби продовжити збір грошей для українських військових.

Направду: дуже начасна і гірка тема для галичан, волинян, буковинців і закарпатців – мешканців з тих країв, звідки найбільше й було заробітчан – через системну політику упослідження Київом Західної України.

Ця політика продовжується і досі. Тільки тепер не через виштовхування Західняків до Европи чи Америки – а вже прямого їх винищування через фронт.

Не дарма ж саме по Західній Україн воєнні каміссари так ретельно гасають за «гарматним м'ясом»!

І це в той самий час, коли східняками навпаки – кажуть, тікайте де і куди тільки можете!

Воно й зрозуміло: бережуть своїх...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?