Новини



Польська політика асиміляції працює – більшість біженців поки що не планують повертатися до України


У Польщі провели опитування українців щодо планів повернення в Україну 2022 року. Тільки 22,2% мають на меті повернутися додому в найближчі три місяці.

Крім того, 35% готуються залишитися у Польщі щонайменше на рік.

25,6% планують повернутися, як тільки закінчиться війна.

Тих, хто не планує повертатися до України – 17%.

По суті, 52% (35+17) – твердо намірені з Польщі вже не повертатися. Бо той, хто проживе там один рік – той, можна сказати з впевненістю, там вже остаточно й закріпиться, обживеться, влашутється.

В опитуванні взяли участь 1440 громадян, опитаних аналітичним центром міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

І є цифра, яка підтверджує тенденцію, що більшість залишиться у Польщі до кінця війни – близько 53% батьків планують віддати дітей до польських шкіл.

– Ми прогнозуємо, що більшість українців повернеться на батьківщину, як тільки мине небезпека. Однак значна частина громадян залишиться за кордоном через низку суб'єктивних факторів — втрата житла, низький рівень оплати праці, найкращі умови проживання і, звісно, через відсутність ризиків для життя, — каже Ханна Джоболда, директор департаменту рекрутації міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal.

На думку експертки, українці побоюються опалювального сезону в Україні, оскільки ворог прицільно атакує енерґетичну інфраструктуру.

Також у деяких реґіонах України люди ризикують не лише залишитися взимку без теплопостачання чи води, а й отримувати платіжки, сплатити які буде складно.

Крім того, кількість робочих місць в Україні значно зменшилась через війну.

Ситуація ж у Польщі зворотня — запити роботодавців на робітників зростають, що зумовлює зростання заробітних плат. Середня зарплата на робочих спеціальностях становить 3500 – 4000 злотих, що становить приблизно 28–32 тис. грн на місяць.

Варто також додати, що окрім відчутно вищого рівня зарплат, Польща пропонує також низку інших асиміляційних заходів, зокрема виплата на дітей біженців до 18 років щомісяця допомогу в 500 злотих на дитину, оформлення українських школярів в польські школи, і навіть роздавання повноцінного безкоштовного житла.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?