Новини



75 каменів Михайла Мурафи – у Франківську презентували ювілейну виставку скульптора-кераміста


10 вересня у Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку "Час збирати каміння. 75 каменів Михайла Мурафи", яка символізує 75-річчя скульптора-кераміста Михайла Мурафи. Митець представив роботи в різних жанрах та формах: скульптури з глини та каменю.

– Остання робота — це корінь, який ріс у воді. Його подарував мені мій товариш. Я покрив корінь олією і він потемнів, бо ріс у воді. І я побачив у ньому паразита, тобто окупанта, який заліз на нашу землю. Обмалював його триколором. Я одразу зрозумів, що це — орк. Так буває. Така остання робота, яку я зробив, — розповів Михайло Мурафа Суспільному.

Творець навчався у Косівському училищі прикладного та декоративного мистецтва. Тривалий час працював керамістом, каже директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

– В останні роки він дійсно почав працювати каменярем. Перед цим він більше працював у кераміці, мозаїці, — говорить Василь Романець.

У Михайла Мурафи — свій особливий стиль, каже мистецтвознавець Мирослав Аронець. Майстер працює з різними матеріалами, поєднує пластику глини з каменем.

– Основа основ – це його "косівське бачення", декоративізм, форма. Оце його таке поєднання фантастичного декоративного бачення світу. Це — нереалістичний світ. Михайло Мурафа — один з тих майстрів в українській школі — керамічній, монументальній, скульптурній — несе оту м’якість, декоративізм, якусь отаку особливу професійність подачі форми, — розповідає Мирослав Аронець.

Більшість робіт — невеличкі кам'яні скульптури. Викладач Прикарпатського університету Володимир Кіндрачук розповідає, що Михайло Мурафа є його наставником.

– Він мені розповідав, коли їде на річку, ловить рибу, то знаходить цікаві камінчики. Він уже в них бачить скульптуру. Десь якісь моменти підкреслює і з’являється образ, — говорить Володимир Кіндрачук.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?