Новини



У Польщі вигадали новий вид вербування українців – шукають студентів наче як для відбудови України


Компанія Budimex SA у Польщі планує зайнятися навчанням майбутніх будівельних спеціалістів для відбудови України. Вони протягом двох-трьох місяців зможуть побути на будівельних об'єктах та повчитися у фахівців. Це – видима частина криги.

За задумом, українські студенти не працюватимуть фізично як працівники на будівництві, натомість вчитимуться програмуванню, лоґістиці, процесу адміністрування контрактів та організації роботи. 

Як розповів під час Економічного форуму в місті Карпач (Нижньосілезьке воєводство) директор з інфраструктурного будівництва в компанії Budimex SA Цезарій Лисенко, у Польщі шукають українських студентів, щоб підготувати їх до відбудови України, пише польське видання з українською назвою Ukrayina.pl

– Наш представник був два тижні тому в Києві й зустрічався з представниками уряду. Ми хотіли запитати, чого потребуєте, і нас попросили про одне: навчіть наших людей, щоб ми могли так ефективно й швидко будувати, як ви будуєте в Польщі. І ми вже зараз шукаємо в польських вишах студентів з України й запрошуємо їх до нашої фірми, — зазначив він. — Ми покажемо їм практичні методі реалізації, не теорію, а практику. Покажемо технології, навчимо користуватися різними інструментами. Ми протягом цілого року працюватимемо над тим, щоб, коли прийде час, ваші фахівці були підготовлені до відбудови України. 

Також Цезарій Лисенко додав, що найкраще, що вони можуть зробити для України — це поділитися своїм досвідом. Зокрема, в ефективному використанні коштів, які Україна отримуватиме з зовнішніх джерел на відбудову.

– На сьогодні ми вже налагодили співпрацю з Краківською політехнікою, яка на наше прохання створила напрямок "Будівництво" для українських студентів: у І семестрі там навіть навчання проводитиметься українською мовою. Ми зі свого боку цим студентам гарантуємо практику під час канікул, — заявив Цезарій Лисенко. — Протягом 2-3-х місяців вони зможуть побути на будівельних об'єктах й на власні очі побачити, як все функціонує. Вони не працюватимуть фізично як працівники на будівництві, натомість вчитимуться програмуванню, логістиці, процесу адміністрування контрактів, організації роботи, в тому числі з пошуку необхідного обладнання, а також правильного оцінювання будівельного процесу для його максимальної ефективного при мінімальних затратах.

Директор в компанії Budimex SA також додав, що незабаром окремі напрямки за спеціальністю "Будівництво" для українських студентів можуть з'явитися й в інших містах та вишах Польщі.

– Зараз ми ведемо перемовини з іншими навчальними закладами, зокрема, з Варшавською політехнікою, де є багато українських студентів, з вишем у Жешуві, а незабаром почнемо налагодження співпраці з вишем у Бялостоку, — сказав він. 

Додамо, що 31-й Економічний форум відбувся у Карпачі (Нижньосілезьке воєводство) 6‑9 вересня.

Головною темою триденної конференції є війна в Україні, її наслідки, допомога Україні та відбудова її економіки. Традиційно у форумі беруть участь представники державних органів влади, бізнесу, науки, оборони, спорту, енергетики, медицини та ЗМІ.

Це – офіціоз. Як все буде насправді?

Насправді ж, дійсно: польська сторона готуватиме з українців вже не звичайних будівельників, а сині комірці – тобто фахівців та розпорядників середньої та вищої середньої ланки.

І також правда, що вони братимуть участь у відбудові об'єктів в Україні після оголошення про завершення війни. Як працівники... польських фірм, які отримають підряди на об'єкти до відбудови чи будівництва цілковито нових об'єктів.

Що у висліді отримає Польща?

Вона отримає добре вивчених і вже з практичними навичками будівельних інженерів та інших фахівців. Можливо, вони будуть навіть трішечки дешевші за таких самих польських інженерів, хоча скоріш за всі ні – для Польщі це і не головне!

Також Польща отримає ще додаткову кількість лояльних до себе людей і це вже будуть не прості селяни‑заробітчани, а відчутно вищий прошарок спеціялістів.

Ну і зрештою, польські будівельні фірми собі вже наперед бронюють мільярдні підряди на велике будівництво: ті самі німці, до прикладу, тут вже пролітають наче фанера над Берліном.

Зараз ще турки буцаються за місце на відбудовчім ринку України, але вони покищо працюють за класичними схемами лобістики – поляки тут пішли далеко вперед!

Що отримає Україна?

Ок: задані об'єкти дійсно відбудують і побудують. Кошти за виконані роботи підуть до Польщі. Вивчені поляками фахівці – залишаться так само при польських будівельних компаніях.

Тобто коли польським забудовникам ринок України перестане бути цікавий, то вони підуть звідси самі – й прихоплять тих спудеїв,  яких самі ж й вивчили на будівельних інженерів.

Хоча тут, наразі олівцем, але можемо так легесенько накреслювати, чи не стане на той час український забудовний ринок одним цілим з польським?...

Наразі будемо виходити з того, що ні – не стане.

Але тоді точно хтось з київських чиновників таки собі на тих підрядах з поляками щось добряче вкраде або отримає навіть відкати від польських будівельних фірм – згідно з давньою українською національною традицією.

Поляки, як відомо, так само – слов'яни: їм цей наш звичай так само відомий і не зовсім чужий.

Але це – максимум, на що може розраховувати повоєнна Україна в цьому випадку...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?