Новини



У Вроцлаві бракує вчителів. Братимуть на роботу українських біженців


У вроцлавських школах та дитячих садках досі бракує вчителів і вихователів. Зараз є 650 вакансій. Частину з них заповнять біженці з України. Яких вчителів найбільше потребує одне з найбільших міст Польщі?

Станом на 1 вересня у навчально-виховних закладах Вроцлава не вистачало близько тисячі вчителів – й досі бракує 650 працівників. Кадровий голод спричинений масовим звільненням вчителів.

Польські педагоги, особливо молоді, – не хочуть працювати через малі зарплати.

Вроцлав вирішив розв'язати проблему з браком працівників освіти, запрошуючи на роботу українських біженців.

Як повідомляє TuWroslaw, у місті запустили спеціальну базу, куди можуть записатися українці, які бажають працевлаштуватись в школах і садочках. Уже зголосилися 1200 осіб.

Щоб запропонувати свою кандидатуру, потрібна педагогічна освіта і знання польської мови принаймні на початковому рівні. Вроцлавська початкова школа номер 108 таким чином знайшла українського викладача англійської мови.

У Вроцлаві потрібні 50 вчителів англійської мови, 30 вчителів польської мови, 25 математиків, 11 вчителів фізкультури та 90 вихователів у дитячих садках.

У новому навчальному році молоді українці складають 5% з усіх 120 тисяч дітей та підлітків, які відвідуватимуть навчальні заклади Ґданська, Ґдині та Сопота. Після 1 вересня їхня кількість ще може збільшуватися.

У Ґданську на понад 90 тисяч всіх учнів шкіл та дошкільнят — 3100 дітей з України, повідомляє trojmiasto.pl. Минулого навчального року для них у місті працювало чотири підготовчі відділення. З 1 вересня їх функціонуватиме лише три.  

До шкіл і дитсадків Сопота пішло 432 дитини з України.

– Намагаємося впорядкувати сітку занять і годин, але вона все одно ще змінюватиметься. Викликів багато, але я вірю, що якість освіти в Сопоті не впаде. Вона на дуже високому рівні. Нагадаю, восьмикласники та випускники отримали найкращі результати на ЗНО в Польщі з математики та англійської мови. З інших предметів результати також були дуже хороші, – каже Маґдалена Чажинська-Яхім, заступниця мера Сопоту.

У Ґдині навчається 1664 дітей та підлітків з родин біженців. З них 1231 дитина пішла до початкової школи.

Вже у 2019 році в одній із початкових шкіл (ЗОШ номер 26) були створені підготовчі відділення з особливим акцентом на учнів з України, білорусі та росії.

– Коли почалася війна, ми вже мали напоготові інструменти, які допомагали "безболісно" приймати дітей, які не знали польської мови. Наприкінці лютого міґраційна хвиля була настільки великою, що неможливо було влаштувати всіх дітей, які приїжджали до Ґдині, на підготовчі відділення. Втім вони стали опорною базою для інших шкіл міста, – каже Бартош Бартошевіч, заступник мера Гдині з питань якості життя.

Як вже не одноразово зауважував ЗУНР, все масовіше поглинання дітей Польщею продовжується. Але тепер вже – разом і з педагогами.

Зрозуміло, що польські вчительські зарплати в перерахунку на гривні попервах вчителям з України здаватимуться мало не манною небесною. Але це тільки попервах.

Пізніше вони зрозуміють, чому самі поляки не хочуть йти вчителювати за пропоновані зарплати.

Але потяг вже поїде і навряд чи буде вороття...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?