Новини



Плановану тотальну мобілізацію жінок до ЗСУ скасовано офіційно


З 1 жовтня мала початися поголівне взяття на військовий облік жінок України. Хоча офіційно проголошувалося, що обліковуватися буде тільки кілька потрібних війську спеціальностей, але за фактом під військову зобов'язаність потрапляло близько 80% всіх жінок, коли не більше. Очевидно, хтось таки знайшовся в Мінобороні, хто зумів пояснити, що з таким кріпацтвом марно чекати на велике бажання до повернення в України великої кількості жінок, що втікли від війни закордон.

Міністерство оборони України оприлюднило на своїм фесбукови наступне повідомлення:

Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок має виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.

Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

Своєю чергою, заступниця міністра Ганна Маляр нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

– Так, цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати й внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки.

Тож, ще на рік — до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки й зради. Ніяких обмежень для жінок не існує, – пояснила Ганна Маляр.

Вона додала, що після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Як заявив Ґенеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Не знати, як воно там з досвіду київського Ґенштабу, але очевидно, хтось там таки порахував, що знаючи про обов'язковий військовий облік майже всіх жінок з 1 жовтня – мало хто з мамів захоче рватися на Рідну Неньку з‑за границі.

Особливо на тлі того, що багато де в тій заграниці – насамперед в Польщі – давно зрозуміли, який прийшов їм до рук демографічний скарб!

А тому роблять все, аби його утримати в себе назавжди.

Цікаво, що в мережі на цю новину почали вже й лунати голоси, а що з ваєнно‑коміссарським кріпацтвом чоловіків?

– Я, звісно, як жінка, рада, що зможу виїхати й не буду стояти на обліку. А як щодо ґендерної рівності? За Конституцією України чоловіки і жінки рівні, але жінки служать добровільно, а чоловіки — примусово. Ми чимось кращі чоловіків, чи як? Наше життя більш цінне? Якщо жінки можуть виїжджати, то випустіть і чоловіків? – написала під повідомлення Міністерства оборони Катерина Пулатова.

Очевидно, з чоловіками буде не просто. Прозріння настане десь тоді, коли населення України в той чи інший спосіб скоротиться мільйонів так десь до 13, з якого 7‑8 становитимуть пенсіонери, а ще з один мільйон – ЗСУ разом з Наґвардією та поліцією.

Тільки ось тоді згадають про волю чоловікам. Не раніше.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?