Новини



Гуцула, який повісив "триколор" на аватарку у соцмережах, посадили на 5 років


Верховинський районний суд Івано-Франківської області визнав місцевого жителя винним у розповсюджені матеріалів, що виправдують військову агресію Росії проти України.


Як йдеться у матеріалах справи, у липні-серпні 2022 року військовослужбовець Збройних сил України переглядав фейсбук і помітив, що обвинувачений поширив антиукраїнський допис. Спочатку він подумав, що це сталося випадково. Але у вересні-жовтні 2022 року на сторінці обвинуваченого військовий побачив російський триколор, а також дописи та відео російського пропагандистського характеру. Свідок звернувся до СБУ, бо жителі Верховинщини могли вчинити самосуд над цим чоловіком.

Працівники СБУ знайшли сторінку обвинуваченого у фейсбуці й переконалися, що на аватарці він розмістив російський триколор. У серпні 2022-го він поширив відео, в якому звучить російська пісня: "Донбас за нами и с нами Бог… Россия с нами и с нами Бог" та невідома особа стріляє з кулемета. 12 жовтня 2022-го чоловік поширив відео з TikTok, в якому президент РФ Путін на фоні військових говорить: "Это поколение победителей, и мы всегда будем равнятся на них, слава нашим доблестным вооруженным силам. За Россию, за победу, Ура, ура". 19 жовтня обвинувачений опублікував відео, в якому лунає пісня про приватну військову компанію "Вагнер".

У судовому засіданні чоловік говорив, що вину визнає і просив його суворо не карати. Він начебто не знав, що "за інтернет можна нести відповідальність". Пояснив, що любить Росію та українців і хоче, щоб люди не ворогували. Викладав у себе на сторінці у фейсбуці ті відео, які йому подобалися. Зокрема, опублікував у себе на сторінці відео, як дівчинка співає російською мовою пісню "Катюша", бо таким чином хотів захистити українських людей. Пригадує, що дивився у ТікТоці відео про "Вагнера", але, чи виставляв його у себе на сторінці у фейсбуці, не памʼятає. Позитивно ставиться до такої пісні. Триколор на своїй сторінці у фейсбуці він викладав, потім його видаляв, але той якось сам появлявся там знову.

У мобільному телефоні обвинуваченого знайшли листування такого змісту: "Чого на твоїй сторінці кацапський прапор!!! Я була дуже добра з твоєю мамою, їй певно на тому світі за тебе встидно!!!! Я в шоці!!!!", "Що ви з родини москальської??? Я за тебе була гарної думки і за твою родину, ти собі хлопе не представляєш, нащо ти ту шмату повісив у себе на сторінці!!!Я тобі тепер тільки можу з неповагою співчувати, що з тобою наші люди зроблять і я особисто якби була у Верховині то не знаю певно би плюнула в твою сторону якби ти проходив коло мене!!!! Встид наші воїни гинуть!!!! Мирні жителі теж. Я не думала, що ти така гнида можна сказати….", "Ти гнидо ще ту шмату в своєму профілі тримаєш!!! Чекай я у Верховину приїду в кінці грудня, тобов СБУ займеться".

І водночас виявлено переписку обвинуваченого із якоюсь іншою особою такого змісту: "Привет с ДОНБАССА брат", "Привет", "Удачи вам братья Слава РОССИИ", "С нами БОГ и с нами ПОБЕДА", "Вместе ми СИЛА".

У мобільному телефоні чоловіка знайдено фото та відеоматеріали проросійського характеру, зокрема фото плаката "с россией навсегда", відеозапис тривалістю 11 секунд, на якому людина у військовій формі знімає український прапор з будівлі, після чого кидає його на землю, а на його місце ставить прапор "ДНР", а український прапор після цього переїжджає танк, в іншому відео демонструється надпис "Салют укропи"!!! Слава россии", одночасно демонструється залп військ РФ, після чого йде швидка зміна зображень з військовими та технікою окупантів і висвітлюється символ "zov".

За матеріалами справи, у 2002 році чоловік стаціонарно лікувався з діагнозом "інші уточнені психічні розлади внаслідок ураження головного мозку і його дисфункції або соматичного захворювання". Він непридатний до військової служби у мирний час та обмежено придатний до військової служби у військовий час, раніше не судимий, нейтрально характеризується за зареєстрованим місцем проживання.

У 2023 році стосовно обвинуваченого проведено дві психіатричні експертизи, які показали, що будь-якими психічними розладами, недоумством або іншим хворобливим станом психіки він не страждає. У  період скоєння злочину повністю усвідомлював свої дії.

Суд не визнав щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину як обставини, що помʼякшують покарання. Суд вважає, що чоловік вину визнав під тиском зібраних доказів і жалю щодо своєї поведінки не висловив. Навпаки в судовому засіданні 21 лютого 2024 року під час вирішення клопотання про продовження запобіжного заходу обвинувачений заперечив щодо продовження тримання під вартою. Сказав, що його утримують "тут", тобто в установі попереднього увʼязнення, незаконно, бо він нічого не зробив і думає, що скоро "тут буде Росія". 

Раніше після судового засідання 1 червня 2023 року, перебуваючи в залі суду в спеціальному  скляному огородженні, обвинувачений порізав собі запʼястя лівої руки, ймовірно лезом для бритви, внаслідок чого до суду викликали карету швидкої допомоги. Це послужило одною з причин призначити обвинуваченому комісійну психіатричну експертизу, якою повторно підтверджено його осудність.

Пояснюючи, експертам свою поведінку в суді, обвинувачений говорив, що "нічого страшного не було, подряпався лєзвієм пару раз, в голову стрілило. Лєзвіє взяв з собою з камери, страшно було в суді….". З приводу інкримінованих йому дій він сказав, що самостійно користується соціальними мережами, переглядав події війни Росії з Україною. "Дивилися всі і я дивився…. Поклав до себе на сторінку…… самостійно виклав на свою сторінку відео в фейсбук", – підтвердив він і згодом, зітхаючи, додав: "… що буде то буде, я нічого не зроблю і не зміню"».

Тепер же чоловіка засудили до 5 років тюремного ув'язнення.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?