Новини



Реальне соціологічне опитування населення України показало несподівані результати: довіра до Зеленського стрімко падає


Свіжі дослідження демонструють катастрофічне падіння рейтингу президента України Володимира Зеленського та суттєве посилення позицій головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Не секрет, що деякі українські політики люблять замовляти соціологічні дослідження для визначення настроїв у народних масах. До наших рук потрапило саме таке дослідження, проведене американськими та українськими неурядовими організаціями (НУО) для опонентів президента України. Соцопитування було проведено на початку 2024 року, при цьому інформацію збирали різними методами: анкетним, поштовим опитуванням, прямими соціологічним інтерв’ю та ін.

Порівнюючи результати цього дослідження з іншими нещодавніми опитуваннями, які були опубліковані в ЗМІ, можна простежити цікаву динаміку.

Так, згідно з опитуванням New Image Marketing Group, проведеним наприкінці листопада, Володимир Зеленський мав би суттєвий відрив від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі (53,7% за Зеленського проти 17,1% за Залужного).

Проте опитування, яке опинилося у нашому розпорядженні, показує вже не такі райдужні для чинного Президента цифри: В.Зеленський – 36,2%, В.Залужний – 26,7%.

Підсумовує цю закономірність соціологічне дослідження громадської організації «Передові Правові Ініціативи», проведене у другій половині грудня, за яким на найближчих виборах Зеленський набрав би лише 22,74% голосів, а Залужний – уже 32,44%.

Тобто в наявності катастрофічне падіння рейтингу президента України Володимира Зеленського та суттєве посилення позицій Валерія Залужного. Є також багато інших результатів проведеного для опонентів Зеленського соціологічного опитування, які можуть привернути увагу експертів.

Так, «цілком довіряють» чи «довіряють» армії України 88% опитаних, а Верховній Раді «цілком не довіряють» або «не довіряють» 72% респондентів.

На запитання «Як би ви охарактеризували поточне становище України на фронті?», понад 34% опитаних відповіли «неуспішне» або «дуже неуспішне». При цьому понад 40% обрали варіант «не позитивно, не негативно», ймовірно, боячись відповідати на це запитання чесно.

Антикорупційні зусилля Зеленського населення України також оцінює негативно. Так, на запитання «Чи згодні ви, що президент України організував ефективну та результативну боротьбу з корупцією в країні?», понад 60% респондентів відповіли «не згоден» чи «цілком не згоден».

Стає очевидним, що довіра громадян України величезними кроками переходить від президента Зеленського до головнокомандувача Залужного.

На цій проблемі наголошують і в західних ЗМІ. Так, авторитетне британське видання Financial Times (FT) пише про конфлікт Зеленського та Залужного в контексті появи законопроекту про мобілізацію та озвучені плани мобілізувати 500 тисяч осіб.

«Жодна зі сторін, схоже, не бажає брати на себе повну відповідальність за заклик сотень тисяч українців служити у похмурій, виснажливій війні», – зазначає FT.

Видання пише, що Зеленський намагався зробити так, щоби за це рішення відповідав Генштаб. Але Залужний не взяв на себе відповідальності. Він уперше з лютого 2022 року вийшов на прес-конференцію та заявив, що «ми армія, і ми маємо воювати, а не втручатися в життя мирних жителів».

Своєю активністю не на військовому, а на політичному фронті Валерій Залужний нажив собі дуже серйозного ворога в особі чинного президента країни. Високий рейтинг глави збройних сил України дратує Офіс Президента та особисто Володимира Зеленського. За даними гонконгського видання Asia Times, український лідер готує відставку Валерія Залужного. Ймовірно, приводом стануть територіальні втрати в Авдіївці та її околицях, опорному пункті української армії на північ від Донецька.

Президент потребує відданих людей, а Залужний до них не входить. На його місце зараз розглядається кандидатура глави військової розвідки Кирила Буданова. В Офісі Президента від нього чекають на спеціальні операції, вбивства, вибухи та будь-які інші жорсткі дії, спрямовані на ескалацію конфлікту.

Тим часом, популярність Зеленського продовжує знижуватися, і все менше українців вважають, що країна знаходиться на правильному шляху, про це написала й популярна італійська газета Corriere della Sera. На фронті є розчарування від літнього контрнаступу, українці дедалі менше довіряють «лідерським якостям Зеленського, який часто втручається у стратегічний вибір».

Крім того, американське видання Bloomberg пише: «Чиновники у Вашингтоні стурбовані тим, що розбіжності між Зеленським та головнокомандувачем його армією Валерієм Залужним уповільнюють зусилля щодо розробки нової стратегії».

Причому Президент України отримує «удари» навіть від своїх політиків. Мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю канадському виданню The Globe and Mail заявив, що Зеленський стає схожим на диктатора. «Мери та голови громад обираються громадянами, а їх змінюють на людей, які призначаються зверху. Країна рухається у хибному напрямку», – поскаржився градоначальник.

Слід зазначити, що соцопитування є точним відображенням реальності. Проте вже можна сказати, що Банкова перебуває в кризі, втрачаючи електорат по всій країні. Це пов'язано із затяжною війною та високим рівнем корупції, на який Офіс Президента не звертає уваги. Більше того, вибори, швидше за все, будуть лише після війни. Але вже ясно одне – Зеленському буде неймовірно важко утримати президентське крісло.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?