Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Загроза для мера Львова, єврорегіон «Галичина» та шахраї європейського масштабу в Ужгороді


Єврорегіон «Галичина» може об’єднати Львівську, Івано-Франківську та Тернопільську області України, а також Малопольське та Підкарпатське воєводства Польщі – тобто територію однойменної австро-угорської провінції.

В Києві хочуть позбавити влади мера Львова

Як свідчать останні події, київські власті планують позбавити влади мера Львова Андрія Садового шляхом створення Львівської міської військової адміністрації. Протягом дії в країні воєнного стану можна зробити без жодних погоджень – звичайним указом президента України.

Реалізувати цей план нібито повинен губернатор Львівщини Максим Козицький, який у процесі його виконання буде опиратися на людей з партії «Європейська солідарність» (ЄС). При цьому на загальнонаціональному рівні ця партія та її лідер, екс-президент України Петро Порошенко, регулярно критикують діючого президента та його партію «Слуга народу», до якої належить Козицький.

Правда це чи ні, покаже час, однак 23 березня Максим Козицький з’явився на заході, проведеному людьми головного спонсора ЄС у Львівській області – бізнесмена та екс-депутата облради Григорія Козловського. Йдеться про  регіональний з’їзд територіальних громад Львівщини, який формально організувала Всеукраїнська асоціація об’єднаних територіальних громад.

Проте відбувався цей з’їзд у пафосному готельно-ресторанному комплексі Григорія Козловського «Емілі резорт» у містечку Винники під Львовом. А співорганізаторами, крім згаданої асоціації, губернатора Козицького та спонсорів зі Швеції, значилися депутати Львівської міської ради Олексій Різник та Юрій Ломага, якого багато років називають юристом Козловського. Власне, саме Козловський і оплачував всі витрати з проведення з’їзду територіальних громад Львівщини.

Присутні на заході відзначили два моменти. Перший з них стосувався регіональної влади. Максим Козицький взяв із собою на з’їзд велику команду найбільш наближених своїх підлеглих, які зараз перебувають у фаворі: і керівництво департаментів економіки, дорожнього господарства, архітектури та містобудування, і двох своїх заступників – Андрія Годика і Юрія Бучка. Але там дивним чином не було профільного заступника з фінансів Івана Собка і керівництва департаменту фінансів.

Як пишуть львівські журналісти, це дуже сильно здивувало керівників громад, і змусило їх задуматись над тим, з ким далі вирішувати фінансові питання. Висновок всі зробили однозначний: відсутніх на з’їзді чиновників чекає ротація. З іншого боку, разом з Козицьким приїхав і новий керівник податкової служби Львівської області Андрій Флис, що повинно було засвідчити: конфлікту між губернатором і новим головним податківцем немає, на відміну від часів його попередника Андрія Щербака.

Другий момент стосувався міста Львова, і його більше обговорювали в кулуарах. Йшлося про інформацію, нібито Офіс президента визрів до того, щоб на час воєнного стану усунути і Андрія Садового, і весь депутатський корпус від урядування в місті. Для цього розглядається варіант створення указом президента Львівської міської військової адміністрації, і підпорядкування їй усього виконавчого апарату Львівської міської ради.

Ходять чутки, що на посаду начальника цієї адміністрації хочуть призначити депутата Львівської міської ради Тетяну Шевченко. Вона – військовий медик, яка зараз служить у 125-й бригаді територіальної обороні. При цьому вона перебуває у групі (в широкому розумінні) згаданого Юрія Ломаги, який і лобіює Шевченка на цю посаду.

Як пише львівський Телеграм-канал «Політичний треш», уже наступного дня з’ясувалося, що на загальнонаціональному рівні партія «Європейська солідарність» до дій своїх чільних представників на Львівщині стосунку не має.

Більше того, відповідальний за регіон у «Європейській солідарності» депутат Верховної Ради Олег Синютка (колишній губернатор Львівщини) та голова Львівської обласної ради Ірина Гримак (представниця ЄС) цілий день 24 березня висіли на телефонах, обдзвонюючи голів територіальних громад від партії Порошенка, які без їхнього відома і погодження взяли участь у згаданому вище з’їзді спільно з головним «слугою народу» Львівщини Максимом Козицьким та за підтримки депутатів від ЄС Різника і Ломаги.

«Розмови, як ви зрозуміли, відбувалися з криками, матом і погрозами, бо такі фривольності собі не може допускати ніхто. А самих Ломагу і Різника уже готують до виключення з партії найвеличнішого гетьмана світу і вічноп’ятого президента Петра Порошенка. Відкритим залишається питання, чи після виключення з партії буде запущений процес дострокового припинення їхніх депутатських повноважень» – іронізує канал.

При цьому у Ірини Гримак вистачає ще й інших проблем. Справа в тому, що на минулому тижні голови Івано-Франківської та Тернопільської обласних рад Олександр Сич та Михайло Головко підписали Декларацію про спільні дії щодо створення Єврорегіону «Галичина». До його складу мали б увійти три області України – Івано-Франківська, Тернопільська та Львівська, а також Малопольське та Підкарпатське воєводства Польщі (це територія австро-угорської провінції Королівство Галичини і Володимерії).

«Цією декларацією голів обласних рад, території яких входять до української частини Галичини, ми ініціюємо перед маршалками сеймиків польської частини Галичини створення Єврорегіон “Галичина”, який стане добрим інструментом міжрегіональної та прикордонної співпраці», – сказав Олександр Сич, коментуючи підписання документу, який на початках не викликав особливого резонансу.

Але коли 23 березня Сич приїхав до Львова, щоб обговорити ідею Єврорегіону «Галичина» з Гримак, в деяких львівських Телеграм-каналах з’явилися апеляції до СБУ – мовляв, це зазіхання на територіальну цілісність України, замасковані під співпрацю зі стратегічним партнером. Тому ні Гримак, ні Сич в офіційній інформації про зустріч голів двох обласних рад про єврорегіон не згадали (хоча точно про нього говорили). Навряд чи справді в Києві бояться польської експансії в областях Східної Галичини – вона й так з кожним днем посилюється і заохочується центральною владою України. Швидше справа у тому, цей самий центр не збирається ділитися з регіонами бодай символічними повноваженнями.

Підпільний кол-центр в Ужгороді виманював кошти в мешканців країн Євросоюзу

На минулому тижні поліція викрила масштабний шахрайський кол-центр, який діяв в Ужгороді. Оператори кол-центру виманювали в громадян Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини гроші, які потім переводили в крипто-валюту. При цьому жертвами шахраїв ставали також переселенці з України, які живуть у цих державах Європейського Союзу.

Як повідомила 24 березня прес-служба поліції Закарпаття, шахрайський кол-центр в Ужгороді відкрив мешканець Києва. До діяльності він залучив свою дружину, ІТ-спеціаліста, а також фахівця-психолога з досвідом роботі на поліграфі («детекторі брехні»). В ужгородському офісі працювало 20 людей. За підбір кадрів відповідала дружина організатора, поліграфолог перевіряв на детекторі брехні потенційних співробітників, а айтішник переводив отримані кошти на крипто-гаманці.

«Решта фігурантів працювали операторами, здійснювали дзвінки і пропонували криптовалюту на продаж. До них були особливі вимоги – знання іноземних мов, таких як чеська, польська, угорська і словацька. Переважно потерпіли від дій цих шахраїв жителі сусідніх європейських країн, в тому числі переселенці з України», – йдеться у повідомленні поліції.

У прес-службі Закарпатської обласної прокуратури уточнюють, що підозрювані телефонували громадянам ЄС, представлялися співробітниками трейдингових компаній чи банків та виманювали кошти. Одержавши грошові перекази, виводили їх в криптовалюту. «Задокументовано кілька фактів протиправної діяльності громадян, збитки від якої склали орієнтовно понад 130 тисяч доларів. За попередніми даними, щомісяця шахрайська схема могла приносити 500 тисяч доларів прибутку», – йдеться у повідомленні. Наразі відомо, що найбільша сума, яку оператори кол-центру виманили в одної людини, складає 60 тисяч доларів.

Під час обшуків, які пройшли не лише в Ужгороді, але й у Києві та Вінниці, правоохоронці вилучили всю техніку зловмисників, автомобілі Hyundai Sonata і три нові моделі BMW, документи, майже 80 тисяч доларів готівкою та платіжні картки з рештою незаконно отриманих грошей. Організатора нелегального бізнесу та його дружину затримали в Києві, його двох спільників – у Львові. Усі наразі перебувають в ізоляторі тимчасового тримання на Закарпатті.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою). За цією статтею повідомлено про підозру чотирьом ключовим особам злочинної схеми – власнику злочинного бізнесу, його дружині, його довірений особі та ІТ-спеціалісту. Організатору також інкримінують ч. 3 ст. 190 ККУ (шахрайство з використанням електронно-обчислювальної техніки). За скоєне шахраям загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Це далеко не перший подібний випадок в регіоні. В листопаді минулого року Кіберполіція України повідомляла про затримання угруповання шахраїв, яке ошукало вкладників за схемою псевдоінвестування у криптовалюти та цінні папери.

«Для переконання потенційних вкладників зловмисники утворили кол-центри у кількох країнах Європи. Там працювало понад 2 тисячі осіб. На території України діяло три таких кол-центри, п’ятеро фігурантів відповідали за організацію їхньої роботи. За даними Європолу, від протиправної діяльності транснаціонального угруповання постраждали сотні тисяч осіб по всьому світу. Збитки оцінюються у понад 200 мільйонів євро на рік», – додали в Кіберполіції.

Два зі згаданих кол-центрів працювали тоді в Івано-Франківську – просто приміщення та персонал для таких структур в Західній Україні обходяться значно дешевше, ніж у Києві.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?