Новини



Між Україною та Польщею буде нова труба – гнатимуть олію


Україна та Польща розроблять проєкт будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії з України до порту Ґданська. Про це повідомила канцелярія премʼєр-міністра Польщі.

Як повідомили в канцелярії польського прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, Польща погодилася підписати меморандум з Україною про розробку проєкту транскордонного трубопроводу для транспортування рослинних олій до Гданська.

– Реалізація Меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та підвищенню продовольчої безпеки країн, що розвиваються, яким загрожує голод. Отже, це має знизити міґраційний тиск на Європу, – йдеться в повідомленні.

Спільний Меморандум передбачає розроблення сторонами проєкту будівництва транскордонного трубопроводу для транспортування рослинних олій до перевантажувального терміналу у порту Гданська із завантаженням в Україні.

Для цього буде створено спільну робочу групу, яка представить можливі варіанти маршрутів трубопроводу, надасть інформацію про орієнтовні технічні параметри, вартість та умови реалізації проєкту.

Передбачається, що меморандум буде укладено на три роки з автоматичним продовженням на аналогічний період.

У пресреліз наголошується, що з початком війни Росії проти України та блокування її морських портів – змусили шукати нові маршрути для транспортування української аґропродовольчої продукції.

– Україна є значним світовим виробником і експортером зернових і рослинних олій. До початку війни понад 90 відсотків цієї продукції експортувалося через порти, розташовані на Чорному морі, – повідомляє Polskie Radio 24.

Ну, щодо хвиль міґрантів з Азії та Африки на Европу, то вони не стільки пов'язані з браком в них там української олії, як з добрими й постійними соціальними виплатами в Західних заможних країнах.

А ось нові економічні вигоди Польщі, яка перетворюється, майже на монопольний транспортний хаб будь‑якого експорту з України – більше, ніж просто очевидні.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?