Новини



У Львові мають повернути історичний вигляд «Віденської кав’ярні»


У 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка згодом перетворилася на приміщення з дахом.

У Львові на проспекті Свободи, 2 будинку, де розташована «Віденська кав’ярня», мають повернути історичний вигляд. Відповідне рішення прийняли на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради. 

За словами керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, у 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка мала відкриту терасу, а пізніше, у 2007-2008 роках, ця тераса перетворилася на приміщення з дахом.

Тому зараз управління архітектури, охорони історичного середовища та урбаністики ЛМР спільно з власниками буде напрацьовувати концепт рішення надання будівлі історичного вигляду, пише Твоє Місто.

Як зазначила розпорядниця виконкому Наталія Алєксєєва, реконструкцію будівлі проводили без дозвільних документів, проєкту на закриту терасу не було. 

– З невідомих причин власники після спорудження виокремили це у окремий об’єкт нерухомості, який отримав іншу адресу. Маємо зараз бачення, і власники також готові до пошуку варіантів зміни фасаду, що могло б повернути історичний вигляд, – сказала вона. 

Зазначимо, що за даними YouControl, бенефіціарними власниками ТОВ «Віденська кав’ярня» є кілька осіб: президент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович, президент Канадсько-української торгової палати Зенон Потічний, ґенконсул України у Кракові у 2015-2019 роках Олег Мандюк та киянка Оксана Шлапак. 

 

Довідка

Ця кав’ярня є найстарішою в місті, а також, одною з небагатьох, яка будувалася власне, як кав’ярня.

Кам’яницю збудував купець Карл Гартман на вул. Гетьманська, 14, (пр. Свободи). в 1828–29 рр.

«Віденська кав’ярня» змінювала власників, вигляд, тільки не назву.

В 1880 р. відбулося чергове переобладнання кам’яниці, суттєво змінився інтер’єр.

В 1902-1903 рр., на замовлення нового власника кав’ярні промисловця Кароля Чуджака художники Ю. Крупський та Ф. Зайховський декорували «Віденську» в модному на початку ХХ ст. сецесійному стилі.

В 1903 р. з боку пл. св. Духа до кав’ярні прибудована залізна конструкція літнього павільйону, з роками вона перетворилася на муровану будівлю з терасою. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?