Новини



У Польщі боротимуться з фейками про українських біженців. Чи все з них – фейки?


Кампанію боротьби з дезінформацією проведе дочірня компанія Google Jigsaw на основі дослідження. Проєкт створили психологи двох британських університетів - Кембриджа та Брістоля.

Дочірня компанія Google — Jigsaw — цього тижня запустить у Польщі, Чехії та Словаччині кампанію боротьби з дезінформацією про українських біженців. В її основу ляже дослідження, проведене психологами двох британських університетів.

Так, у співпраці з Jigsaw психологи з університетів Кембриджа та Брістоля створили 90-секундні ролики.

Вони призначені для «щеплення» шкідливого контенту в соціальних мережах.

Ролики крутитимуться в рекламних слотах YouTube, а також на інших платформах. Зокрема — Twitter, TikTok і Facebook. 

– Коли ви будете говорити людям, що правда, а що брехня, то багато з них будуть сперечатися. Проте чимало методів, які можна використати для поширення дезінформації, ми побачили на прикладі війни в Україні, — заявив провідний автор звіту про дослідження Джон Розенбек.

Як повідомляє press.pl, кампанія спрямована на підвищення стійкості до наративів проти українських біженців серед місцевих неурядових організацій, фахівців з перевірки фактів, науковців та експертів з дезінформації.

– Ми розглядаємо це як пілотний експеримент. Польщу обрали насамперед тому, що в ній зараз перебуває найбільше українських біженців, — сказала в інтерв’ю керівниця відділу досліджень Jigsaw Бет Ґолдберґ. 

Акція триватиме місяць.

Нещодавно про російську дезінформацію у Польщі розповів речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

За його словами, дезінформація «назавжди увійшла до репертуару інструментів», за допомогою яких москва хоче впливати на інші країни.

– Ми однозначно маємо справу з класичною дезінформацією та пропагандою. Вони постійно присутні в нашому інформаційному просторі, і слід припускати, що це відбуватиметься й надалі — найближчими роками, — сказав він.

Посадовець пояснив, що російські пропаґандисти у різний спосіб намагаються переконати поляків, що приймати біженців з України «дуже дорого для нашої країни, що це викликає багато проблем, що робить всю операцію вкрай безглуздою, а також небезпечною, тому що ми не знаємо, кого приймаємо під свій дах або хто житиме поряд з нами».

Крім того, російська пропаґанда просуває брехливу тезу про нібито бажання українців визнати українську мову другою державною в Польщі. Мета цієї пропаганди — викликати агресію та неприязнь поляків щодо біженців.

За словами Жарина, дезінформаційна діяльність проти українців «майже ідентична» й у зворотному напрямку, тобто росія намагається переконати українців, що Польща «дуже небезпечна для іноземців».

Ну, щодо останнього, то особливо нема в чому й переконувати: як вже не одноразово писав ЗУНР, в Польщі почастішали напади на біженців з України і саме за національною ознакою.

З іншого боку, контр‑пропаґандисти з Ґуґлу та Британії не дуже орієнтуються, як то кажуть, з ситуацією на місцях.

Якраз в навчання українською мовою Польща відмовляла навіть ще один рік тому. Але це стосувалося дітей заробітчан, які, як відомо, здебільшого походять з Західної України – тобто з україномовного переважно краю.

А ось теперішні біженці, які переважно з пролетарського юґовостока – вимагати можуть, наприклад, навчання русскім ізиком – а це вже направду вводить в ступор поляків.

А позаяк для пересічного поляка, що не особливо сильний в сучасних політично‑інформаційних технологіях, всі, хто прибув України – за визначенням українцем – то зрозуміло, що обурення викликають всі «політичні українці». А насамперед саме рос.мовна більшість з прибулих.

З іншого боку, мілітаризація польської господарки, яка і без того далеко не найпотужніша в Европі й яка в дечому навіть програє в рази меншим Чехії, Словакії, Литві – далеко не сприяє економічній стабільности і зростанню в Польщі.

Зрозуміло, що сильне зростання цін та інфляції, які почалися в Польщі ще в 2020‑21 роках, і набули додаткового розмаху з хвилею переселенців з України – аж ніяк не сприятимуть зняттю суспільної напруги.

Тому жодна контр‑пропаґанда не зможе переконати пересічного польського споживача в тому, що, наприклад, ціни на житло (і купівлю, і винайм) стрімко рвонули «самі по собі» – мовляв, прибуття за кілька тижнів мільйонів втікачів з України тут зовсім ні до чого.

Але, звісно, цікаво буде подивитися на виники від тих буцім як анти‑фейкових зазивалок, створених в «країнах прийняття рішень»...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?