Новини



Схожі на каракуртів: спеціалісти пояснили, чим небезпечні великі павуки, що зустрічаються на Рівненщині


Протягом теплого періоду жителі Рівненщини зустрічають великих членистоногих. Люди звертаються у Центр контролю та профілактики хвороб в Рівненській області. Спеціалісти пояснили, чи безпечні великі павуки, яких виявляють жителі області.

Великих павуків, схожих на каракуртів люди зустрічають у сараях, горищах, темних закутках квартир чи будинків, повідомляють у Центрі контрою та профілактики хвороб. Відтак запитують про їхню безпечність у спеціалістів центру.

– Насправді це стеатода, або псевдокаракурт — неаґресивна істота, досить корисна, тому що знищує шкідливих комах — тарганів, клопів, мух, є далеким родичем чорної вдови, але абсолютно безпечна, на відміну від каракуртів не має яскраво-червоного малюнка у вигляді пісочного годинника чи інших яскравих плям на тілі, її забарвлення варіює від пурпурно-коричневого до чорного, зі світлими відмітинами, — пояснюють у Центрі.

Ці членистоногі переселенці з'явилися через відносно теплу зиму, дізналося Суспільне.

Стеатода уникає зайвих рухів, може довго бути в укритті, вичікуючи жертву. Лише молоді особини можуть зважитись на міґрації квартирою, в той час їх і помічають, пояснюють спеціалісти Центру.

– Укуси павуків цієї родини трапляються вкрай рідко, лише в разі відвертої агресії до них, зазвичай мають короткочасну дію, не призводять до некрозу тканин, можуть мати певні наслідки для осіб з підвищеною сенсибілізацією організму, — йдеться у повідомленні.

На Рівненщині не зареєстрували жодного звернення людей в медзаклади внаслідок укусу стеатоди, уточнили у Центрі контролю та профілактики хвороб.

– Однак, якщо людину вкусив будь-який павук, незалежно від виду, потрібно пам’ятати, що його отрута є складною біологічною сполукою та її дія на організм кожного невідома. При можливості запам’ятайте, або сфотографуйте павука, з яким контактували, промийте уражену ділянку антисептиком або мильним розчином, — зазначили у Центрі.

Якщо є рана, то її треба забинтувати, можна прикласти холодний компрес. Треба випити багато рідини, або пришвидшити виведення токсинів. Якщо ж з'являється алергія чи запальна реакція, спеціалісти радять звернутися до медиків.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?