Новини



Зібрали 290 свідчень очевидців – в Івано-Франківську відкрили Центр документування воєнних злочинів


В Івано-Франківську відкрили Центр документування воєнних злочинів. Волонтери з Прикарпаття долучилися до коаліції "Україна. 5 ранку", яка розслідує злочини РФ.

– На сьогодні ми можемо похвалитися — 290 таких свідчень очевидців, свідків воєнних злочинів у нас є. Ми їх оцифровуємо. Я запитувався у швейцарців, коли ми притягнемо Путіна до відповідальності? Вони сказали, що це буде довго, але обов’язково буде", — розповів Суспільному керівник "Поступового гурту франківців" Сергій Адамович.

Робота в центрі вимагає ще й знання психології, каже переселенка з Дніпра Ірина Калита.

За спеціальністю вона – юристка. Волонтерка вважає, що при документуванні важливо не нашкодити людям, які стали жертвами чи свідками воєнних злочинів.

– Люди при згадці про ті події — відразу в них такі емоції, можуть розплакатися. Спочатку треба заспокоїти, а потім вже спілкуватися, — говорить Ірина Калита.

Волонтер центру Микола Остап'як розповідає, що часто переселенці з областей, які найбільше постраждали внаслідок російської агресії, з Івано-Франківська вирушають за кордон.

Тому для волонтерів важливо якомога швидше зібрати покази цих людей.

– У нас є спеціальна форма, яку заповнюють. Ми в ній збираємо свідчення про воєнні злочини. Це — злочини, які вчинили війська Російської Федерації на території України проти мирних жителів. Переважно очевидці бачили руйнування якихось будинків, пересування російської техніки, стрілянину, — каже Микола Остап'як.

Центр документування воєнних злочинів розташований на вулиці Шевченка, 44 А у приміщенні Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.

До роботи центру також долучилися студенти та викладачі вишу.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?