Новини



У Струсові на Тернопільщині відновлюють костел 19 століття


У центрі Струсова Микулинецької громади на Тернопільщині місцеві жителі відновлюють костел Святого Антонія кінця 19 століття. Вони облаштували огорожу навколо храму, оновили двері та відремонтували головний вхід, згодом планують встановити на вежі костелу годинник. Про це розповів Суспільному краєзнавець Андрій Станько.

За його словами, до повномасштабного вторгнення російських військ намагалися популяризувати село, виготовляючи листівки зі старовинних фотографій, зокрема, зі світлин із польських архівів. На них побачили, що колись на фасаді храму був годинник.

– Коли роздивився листівку і фотографію костелу, то побачив, що там був годинник. З'ясувалося, що містечко Струсів мало свою так звану годинникову вежу. Якщо інші містечка мали ратуші чи інші якісь будівлі, то в Струсові таку функцію виконував костел. Подібно до великих містечок, наприклад, подібні є у Тернополі чи Львові. Ми знайшли компанію, яка нам розробила проєкт і розрахувала кошторис. Це – понад 100 тисяч гривень на той час. Минулого року і цієї весни ми мали стартувати щодо збору коштів, – говорить Станько.

Через повномасштабну війну проєкт відновлення годинника призупинили, але місцеві жителі продовжили ремонтувати костел самотужки. До цього долучилася римо-католицька парафія. Настоятель храму Святого Антонія отець Віктор каже, на сьогодні облаштували головний вхід і відремонтували двері костелу, частково відновили бокові входи, полатали дах, також зробили огорожу та посадили навколо молоді дерева, довідалося Суспільне.

– Дякуючи Святому Антонію, ми зробили невеличкі ремонти в нашому храмі. Хоча наш храм не був знищений катастрофічно. Та минув час, треба було зробити реставрацію дверей, муру, даху. І добрі люди, не тільки наші парафіяни, підтягнулись і допомогли нам в цій нелегкій, але добрій справі, – розповів отець Віктор.

Аби відновлювати костел надалі, каже Андрій Станько, збиратимуть гроші та шукатимуть фахівців.

– Шукаємо архітекторів, реставраторів, які би нам підказали, як правильно зараз поводитися з тим, що є, щоби не стало гірше. І потрібно зробити зондування стін всередині костелу, бо ми не знаємо, як він достовірно виглядав, не маємо фотографій, яким він був зсередини, – говорить краєзнавець.

 

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?