Новини



Польща виділила ще 8 млн злотих на асиміляцію дітей‑сиріт та жінок‑полонянок з України


Поглинання цієї аудиторії українських біженців здійснюватиметься через новозаложену благодійну фундацію.

Польща створює фонд імені блаженного Климентія Шептицького для допомоги українським сиротам та звільненим із полону жінкам, повідомив голова Канцелярії прем'єр-міністра у Києві Міхал Дворчик.

За його словами, польський уряд виділив Фонду 8 млн злотих (близько 64 млн грн).

Кожна дитина, охоплена програмою, щомісяця отримуватиме 5700 гривень (близько 630 злотих).

Дворчик зазначив, що невипадково фонд носить ім'я блаженного греко-католицького священика Климентія Шептицького.

Це був священнослужитель із польським та українським корінням, який рятував дітей, переслідуваних німцями під час Другої світової війни.

– У 20 столітті одним із найстрашніших тоталітаризмів був німецький нацизм, а в 21 столітті — путінська Росія, – сказав Міхал Дворчик, якого цитує Польське радіо.

Глава Канцелярії прем'єр-міністра додав, що у середу також був запущений сайт, на якому можна звернутися за допомогою для дітей, які втратили батьків під час війни.

– Протягом року ми можемо надати такі ґранти 1600 дітям. Кожна дитина, яка буде включена до цієї програми, отримуватиме щомісячну допомогу, – сказав Дворчик.

Він наголосив, що польський уряд також хоче допомогти жінкам, звільненим із російського полону і які пережили там травму.

– Такі жінки, які подають заявку на цю програму, зможуть розраховувати на одноразову допомогу у розмірі 80 тис. гривень (близько 10 000 злотих), а потім на допомогу, пов'язану з психологічною та реабілітаційною допомогою, – наголосив глава Канцелярії прем'єр-міністра.

Як ЗУНР вже писав, це вже далеко не перший транш коштів, спрямованих на утримання втікачів від війни в Польщі.

Проте звідки уряд Польщі збирається брати всі ці мільйони злотих на тлі збідніння самих поляків – пан Дворчик наразі не пояснив.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?