Новини



Детективна історія довкола голови Івано-Франківської митниці Пересунька


Голову Івано-Франківської митниці Святослава Пересунька в січні 2022 затримали за хабарі. Потім відео-докази знищили, а справу закрили.

Відео з отриманням хабаря митниками було знищене в перші дні повномасштабного вторгнення.

Прокуратура закрила справу, пославшись на те, що якщо нема доказів — то нема і складу злочину. Про це пише журналістка Ірина Ромалійська.

За два місяці до повномасштабного вторгнення Росії в Україні СБУ, Ґенпрокуратура та ДБР прозвітували, що ліквідували схему отримання хабарів на митниці. За даними слідства, митники вимагали з бізнесменів, які продають мед до Європи, щомісячні хабарі за розмитнення авто.

У голови Івано-Франківської митниці Святослава Пересунька тоді вилучили $240 тис. готівкою, золоті колекційні монети, ювелірні прикраси з коштовним камінням та діамантами, колекцію дорогих годинників, а самого його затримали.

У слідчих було таємно зняте відео, на якому митники вимагають та беруть хабарі.

Але в перші дні повномасштабного вторгнення це відео знищили. І прокурор закрив справу проти Пересунька.

– Під час слідства встановлено, що матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, які б доводили вчинення Пересуньком С.С. кримінального правопорушення, знищені, і тому в діях Пересунько відсутній склад кримінального правопорушення, – йдеться у постанові про закриття провадження.

При цьому справу закрили лише проти Пересунька. Двоє його посередників все ще є підозрюваними в провадженні, каже слідча суддя Лариса Гольник.

Прокурор Єгор Сандул, який закрив справу, каже, що матеріали не встигли евакуювати з Києва і спалили їх в Офісі ґенерального прокурора. За його словами, якщо немає відео — то немає й справи проти Пересунька.

Новинарка Ірина Ромалійська змогла зв’язатися з Пересуньком, і він погодився прокоментувати ситуацію в письмовому вигляді.

Він називає справу сфабрикованою і твердить, що $240 йому передав на збереження батько, який перед цим продав квартиру.

Зараз ці гроші, за словами ексмитника, пішли на потреби ЗСУ. Надавати документальне підтвердження перерахування грошей на потреби армії Пересунько відмовився.

Мовляв: зараз не час хвалитися – після перемоги все надасть.

Годинники та коштовності, які у нього вилучили, а потім повернули, він називає «копіями».

Як то кажуть, чисте тобі «трив‑в‑одному»:

– Ніколи такого не було, і от...

– Своїх – не здаємо!

– А що: так можна було, га?

Питання: А навіщо цій країні митна служба, від слова – взагалі?

Невже тільки для того, щоби відосики спалювати під час великого «атасу»?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?