Новини



Володимир Хомко з Тернопільщини — наймолодший учасник української антарктичної експедиції


Юнак любить подорожувати, займається альпінізмом та скелелазінням. Подорож на Антарктиду була його мрією ще з дитинства.

22-річний Володимир Хомко з Тернопільщини – наймолодший учасник української антарктичної експедиції. Там він працює системним адміністратором. Також юнак веде канал на ютубі про життя полярників.

Володимир Хомко вивчав комп’ютерні науки у “Львівській політехніці”, де закінчує магістратуру. Спершу займався кібербезпекою, а до мрії всього життя – експедиції в Антарктиду – вирушив з престижної роботи в банку, де переводив дані з дата-центрів до «хмарних» сховищ.

У Антарктиді, крім обслуговування всієї ІТ-техніки на станції, він також керує дроном, є інструктором з альпінізму і відповідає за спорядження. Адже до Антарктики серйозно займався альпінізмом та скелелазінням, повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі, пише Терен.

Заявку на участь в експедиції Володимир подав у серпні минулого року, через місяць його запросили на співбесіду.

Попередньо експедиція в Антарктиду планувала відправку 28 лютого, проте 24 почалася повномасштабна війна, відтак команда не встигла вилетіти з Києва. 

– Не було відомо, як саме ми будемо добиратися до Антарктиди. Нам просто сказали, щоб ми мали напоготові наші речі, щоб в будь-який момент ми могли виїхати, –  пригадує Володимир.

У період від початку повномасштабної війни і до того, коли Володимир поїхав в Антарктиду, він волонтерив: власною машиною розвозив людей, які приїжджали на львівський вокзал. 

Добирання на Антарктиду було тривалим. 

– З Києва ми поїхали у Польщу, там були два дні. Далі полетіли в Катар. Після цього в Бразилію, далі — в Чилі. А там із місцевого порту на криголамі приплили до станції «Академік Вернадський, — розповідає юний науковець.

Антарктида є найменш дослідженим материком на планеті. І саме цією невідомістю манить багатьох науковців і просто мандрівників, вважає Володимир.

– Мене часто запитують: “Як це ти поїхав на цілий рік? Що там будеш робити серед снігу, льоду, такої холодної погоди?” – каже полярник. – Це просто треба любити. Я кожен день стараюся виходити на вулицю. І кожен день дивуюся цій природі. Незалежно, чи там  сильний вітер, чи сонячна погода. Антарктида завжди виглядає по-різному і завжди унікальна. 

В Антарктиді полярнику прийшло усвідомлення могутності та краси природи. Саме звідти Володимир закликає всіх людей берегти її.

Найперше, що вразило Володимира - айсберги. Він називає їх витворами мистецтва від природи. 

Станція “Академік Вернадський” знаходиться на острові Галіндез, що входить до Аргентинських островів. Вони розташовані на півдні Антарктиди, тому там клімат не дуже суворий.

Українська антарктична станція “Академік Вернадський” є метеорологічною та географічною обсерваторією. Там вчені з України проводять чимало наукових досліджень, зокрема й вивчають атмосферні явища.

– Конструкція станції — це дерев’яний каркас обшитий металевими листами, – каже Володимир Хомко. 

Володимир Хомко працює на станції системним адміністратором. Головне його завдання - підтримка роботи різних систем, насамперед Інтернету.

Нагадаємо, британці подарували українцям станцію за 1 фунт стерлінгів.

Раніше вона називалася “Фарадей”. Саме ця монета є у барі з такою самою назвою, яку станція носила до 1996 року. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?