Новини



1 вересня Польща отримає від Німеччини все. Згадують про зсув кордонів


1 вересня буде відома сума військових репарацій, які Польща має отримати від Німеччини. Того ж дня має бути опублікований і сам Звіт про воєнні втрати Польщі під час ІІ Світової війни.

Про це повідомив автор цього Звіту, депутат польського Сойму, Аркадіуш Мулярчик в інтерв'ю для TVP.

В етері польський народний обранець підкреслив, що визначити втрати важко серед іншого й через зміну кордонів після Другої світової війни.

– Ми втратили майже половину нашої території, яку мала Польща напередодні Другої світової війни. І це відбулося не внаслідок рішення Польщі. Кордони були перенесені зі сходу на захід Польщі. Хоча вони були посунуті, ми все одно втратили територію, яка сьогодні дорівнює площі, скажімо так, Бенілюксу, або Чехії, чи Словаччини і навіть Австрії, — сказав Мулярчик в етері польського телеканалу TVP.

Аркадіуш Мулярчик є депутатом Сойму (парламенту) від владної вже тривалий час в Польщі партії Право і Справедливість (ПіС).

Від виборів до виборів ця політична сила розігрує те чи інше резонансне питання. Це може бути як якась суто внутрішня соціальна проблема, так зовнішня.

До внутрішніх, наприклад, можна віднести демографічну проблему: перевищення смертності серед поляків за народжуваність.

Наслідком виборчої кампанії, де червоною ниткою проходило питання демографічного спаду в Польщі стало запровадження доволі популістичної програми 500+.

Про її ефективність та вплив на народжуваність в цій країні суперечки точаться досі. Але принаймні, Україні вона ніяк не шкодила.

До того ж, багато хто з біженців вже встиг запізнатися з отриманням виплат 500+ особисто.

Але ось наріжним каменем кампанії 2015 року стало питання про Волинь-1943.

Через рік, ставши партією влади, ПіС ініціювала визнання Волинської трагедії «ґеноцидом» і 11 липня — державним «Національним днем пам'яті жертв ґеноциду, здійсненого українськими націоналістами проти поляків».

Відтоді кожного року ця дата збурює такий собі «тиждень ненависти до українців» в Польщі.

Правда, всі ці роки офіційні владні речники утримувалися від якихось заяв, пов'язаних з територіальними втратами Галичини та Волині.

Починаючи десь з минулого літа ПіС почав розігрівати тему щодо репарацій від Німеччини за втрати, яких зазнала з боку ІІІ Райху Польща в Другій Світовій.

У вересні 2021 року згаданий повище Аркадіуш Мулярчик, так само в інтерв'ю на TVP, оцінив воєнні втрати Польщі понад 850 мільярдів доларів.

Але тепер — з'явились нотки вже про втрату територій.

Так, дійсно: повоєнна Польща «зсунулась» зі сходу на захід в середньому десь на 150 км.

Правда й те, що її площа «всохлася» на 77 тис квадратних кілометрів.

Ну але це ж вже там самі польські комуністи, що прийшли до влади по війні, ділили землі разом з комуністами сов'єцькими аж до 1951 року включно, хіба ні?

Тож які тут можуть бути питання до німців, які якраз однозначно втратили великі території як плату за свій мілітаризм та аґресію 1930-40 років?

Очевидно, що натяки Мулярчика як автора Звіту про воєнні втрати Польщі, мовляв, територіально Takiego kraju, jaki był przed wojną, już nie ma [Такої країни, яка була перед війною, вже нема] адресовані не стільки Німеччині, з якої намагаються просто збити величезну грошову репарацію, як зовсім іншій стороні.

Якій саме? Додумайтесь самі...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?