Новини



Посол в Польщі: ніхто не блокує ексгумації на Волині. Польська права преса знову незадоволена


В інтерв'ю Польскєй Аґенції Прасовей посол України в Польщі Василь Зварич тричі повторив, що зараз не має перешкод для відновлення пошуково-ексгумаційних робіт польських фахівців на Волині. Праве видання Kresy.pl каже, що це не так.

У середу польска аґенція опублікувала на своєму сайті інтерв’ю з новим послом України в Польщі Василем Зваричем.

Під час інтерв'ю для Польскєй Аґєнції Прасовий  (РАР) oдне із запитань до українського дипломата стосувалося того, коли в Україні може відбутися пошук та ексгумація рештків польських жертв Волині-1943.

— Чи не відкладуть їх до кінця війни? – поцікавилася журналістка PAP Вікторія Ніцалек.

У своїй відповіді Український посол нагадав, що 1 червня ц.р. Міністерства культури Польщі та України підписали меморандум.

— Це свідчить про те, що з нашого боку вже є політична воля, немає жодних перешкод для початку цієї роботи, — сказав Зварич.

За його словами, зараз це «технічне питання» знайти в Україні «відповідну організацію», яка б дозволила проводити пошукові роботи.

— Кілька років тому були видані дозволи на пошуки, але ковід їх утримав. Зараз ми не бачимо жодних проблем із початком таких робіт, – повторив посол.

Але польське ультраправе видання Kresy.pl таки знайшло, що можна дорікнути Україні в цьому питанні.

— Український дипломат не згадав, що втілення згаданого Меморандуму відклали на період після скасування воєнного стану в Україні, який досі діє, — пишуть Kresy.pl.

— Треба також нагадати, що роботу польських фахівців в Україні зупинила не пандемія, а українська влада, яка поставила відновлення ексгумаційних робіт в залежність від конкретної реконструкції пам’ятника ОУН-УПА в Манастирці, — продовжує польське праве видання.

Далі Kresy закидають Послу України, що він у своїх відповідях для РАР, по суті, повторив давнішу позицію Києва в цьому питанні:

— Ми також хотіли б бачити таблички з іменами та прізвищами на могилах українців, похованих у Польщі. Ми дуже раді, що президент Анджей Дуда говорив про це, — зазначив Зварич.

Словом, як би не висловлювала влада України про свою згоду вчинити з жертвами Волинської трагедії, спільної для обох народів, по-людськи — Кресам ніяк не догодиш.

Кресов'яки — вони такі: сурові дядьки...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?