Новини



Польська Конфедерація не хоче українських прапорів на міському транспорті в Польщі (ВІДЕО)


Молодіжне крило польської ультраправої партії «Конфедерація» влаштувала пікет перед штаб-квартирою Муніципального транспортного підприємства проти вивішування українських прапорців на автобусах і трамваях Вроцлава.

— Ми не хочемо робити з Польщі «Укрополін» і не дозволимо владі цього зробити, — молоді Конфедерати протестують проти розміщення українських прапорів на автобусах і трамваях Вроцлава, повідомляє Onet.pl.

Представники молодіжного крила Конфедерації Корони Польської [повна назва ультраправої націоналістичної партії Польщі] незадоволені жестом солідарності з Україною з боку MPK [міське транспортне підприємство Вроцлава], і збираються подати петицію про те, щоби на громадському транспорті Вроцлава були тільки польські прапорці.

Під час пікету молоді Конфедерати також порівняли українців, які тікають від війни, із трудовою міґрацією поляків до Британії.

– Як Конфедерація ми хочемо польської Польщі, а не веселкової, лівацької чи кріпацької Польщі під диктат брюссельських єврократів. – сказав один із представників «Корони Молодих», молодіжного крила Конфедерації.

До пікетників вийшов очільник MPK Кшиштоф Балавейдер, який відгукнувся на звинувачення молодих активістів.

– Було б добре, якби ті аналогії, які ви згадували у своїх виступах, базувалися на фактах. (...) Сьогодні ситуація зовсім інша. В Україні йде війна. У війни тільки дві сторони, ми або за Росію, або за Україну. Я ніколи не приховую, що серцем на українському боці. Те саме стосується тисяч жителів Вроцлава, які припустили українців до своїх домівок, – відповів Балавейдер.

Він також зазначив, що прапор Польщі є для нього приводом для гордості, але також у його кабінеті висять прапори Вроцлава, України та Європейського Союзу. Насамкінець Балавейдер ще раз наголосив на важливості жесту солідарності з країною, на яку напала Росія. Що підтверджує відеофакт з пікету.

Безумовно, пересічний український читач може впасти в замилування від слів начальника міських автобусів та трамваїв міста Вроцлав.

Але з кожним наступним місяцем війни буде дедалі більше буде наростати «втома від України»: як в Европі взагалі, так і в Польщі зокрема.

Зрештою про це вже йдуть сигнали десь від самого березня, але в червні вони набули навіть чіткої дефініції: «в'єтнамизації». Тобто звикання простих мешканців Заходу до конфлікту, який став затяжним, а тому не цікавим, якщо взагалі не дратливим від самої згадки про нього.

Але це — в країнах, так би мовити, «західного Заходу», який прийняв відчутно меншу кількість біженців з України. А ось в Польщі зовсім інша ситуація.

В ній буквально за пару місяців з'явилась така кількість втікачів з України, яка становить мало не 10% від довоєнної кількості жителів Польщі. Разом з довоєнними заробітчанами, які переїхали туди ще до війни, кількість українців точно перевали за десятивідсоткову позначку.

Не треба бути «бабою Ванґою», аби передбачити, що за таких передумов рано чи пізно конфлікт з переселенцями до Польщі таки може вибухнути!

Починається все з невеличкого пікету проти прапорців на міському транспорті, далі піде зривання повнорозмірних блакитно-жовтих прапорів на якихось культурних чи громадських установах, а там і до різні недалеко з наступною «пацифікацією».

Тим паче, як вже писав ЗУНР, така цілком офіційна й парламентська партія, яка Конфедерація Корони Польської постійно і досить таки, визнаймо, небезпідставно виступає з протиукраїнською риторикою, яка має вплив щонайменше на 7% виборців Польщі.

Тож «втома від українців» в Польщі матиме під ногами благодатний ґрунт.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?