Новини



До Європарламенту потрапили дві уродженки Закарпаття: Вікторія Ференц та Габріелла Гержені


Уродженка Берегова Андреа Бочкор, яка представляла закарпатських угорців в Європарламенті 10 років, цього разу не балотувалася.

В результаті виборів Європейського парламенту, що відбулися 9 червня, представництво закарпатських угорців у цьому органі зросло вдвічі. З 2014 року два терміни поспіль їхні інтереси представляла Андреа Бочкор, депутат від партії премє'ра Угорщини Віктора Орбана - FIDESZ (ФІДЕС), проте на цих виборах вона не балотувалася. Зате нові депутатки, уродженки Закарпаття Вікторія Ференц та Габріелла Гержені, є висуванцями різних партій, що свідчить як про різноманітність політичних поглядів та інтересів закарпатських угорців, так і про їхні наміри розкладати яйця в різні "політичні кошики" Угорщини.

Вікторія Ференц представляє партію FIDESZ (ФІДЕС), яка набрала виборах Європарламету 44% голосів. Ференц є викладачкою Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ у Берегові, має ступінь доктора філософії в галузі філологічних наук та займає посаду доцента. Її професійна діяльність спрямована на розвиток освіти та науки в регіоні, що підкреслює її важливу роль у культурному та академічному житті Закарпаття.

Новообрана депутатка заявила, що з отриманим мандатом "буде намагатися представити реальні прагнення угорців Закарпаття та нинішню складну ситуацію громади найширшій європейській громадськості та європейським політикам". Напередодні голосування Ференц закликала "підтримувати кандидатів партії миру". Як відомо, Віктор Орбан позиціонував свою політичну силу як чи не єдину, яка прагне "справжнього миру" в Україні та Європі.

Габріелла Гержені народилася в 1977 році в Берегові на Закарпатті та є відомою письменницею. Вона представляє опозиційну партію TISZA (Тиса) на чолі з Петером Мадяром, що отримала майже 30% на виборах ЄП. Гержені переїхала до Угорщини з матір'ю навесні 1987 року після смерті батька у попередньому році, хоча підтримувала зв'язок з Береговим і у дорослому віці.

Гержені має диплом юриста. Вона працювала в Міністерстві охорони навколишнього середовища Угорщини, коли були у розпалі переговори про вступ Угорщини в ЄС. У 2003 році пройшла тримісячне стажування в Брюсселі, в Генеральному директораті Єврокомісії з питань довкілля, після чого була зарахована там на роботу на початку 2005 року. У 2021 році Гержені повернулась в Угорщину, де нині займається письменництвом. Вона є авторкою короткої прози та книги "Вільна після Брюсселя".


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?