Новини



На Закарпатті жінку вперше покарали за ухилення від військового обліку


Привід – вона має середню спеціальну медичну освіту, хоча багато років ніде не працює.

Мукачівський міськрайонний суд визнав винною місцеву мешканку Ольгу Кулю в ухиленні від військового обліку. За проігноровану повістку до ТЦК для проходження військово-лікарської комісії жінці присудили 5100 грн штрафу.

Як йдеться у вироку суду, Ольга Куля є військовозобов’язаною, оскільки має середню спеціальну медичну освіту (сестринська справа), хоча багато років ніде не працює. 9 квітня їй додому принесли повістку для проходження військово-лікарської комісії з попередженням від начальника ТЦК про необхідність виконати вимоги законодавства щодо військового обліку і надання відомостей щодо стану здоров’я. Обвинувачена повістку проігнорувала.

Під час судового засідання Ольга Куля визнала свою вину та попросила призначити їй покарання у вигляді штрафу. Суд також врахував, що обвинувачена не має судимості і не перебуває на обліку у психіатра та нарколога.

Дослідивши всі матеріали справи, суддя Наталія Морозова визнала Ольгу Кулю винною в ухиленні від військового обліку і призначила їй покарання у вигляді штрафу, розміром 5100 гривень. На вирок ще можна подати апеляцію, проте навряд чи жінка буде це робити, враховуючи її поведінку в суді.

На даний момент це перший подібний вирок стосовно жінки, яка зобов'язана стати на військовий облік. Нагадаємо, з 1 жовтня 2023 року це мають зробити всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?