Новини



Колишній воєнком Буковини очолив ОК «Захід»


Новим командувачем оперативного командування «Захід» призначено 54-річного бригадного генерала Володимира Шведюка.

Володимир Шведюк народився в 23 червня 1969 року, в с. Івашківці, Шаргородського р-ну Вінницької області в сім’ї військовослужбовця. У 1990 році закінчив Казанське вище танкове командне училище, після чого служив командиром танкового взводу у Західній групі військ ЗС СРСР (НДР).

Після проголошення незалежності України перейшов до ЗСУ, служив у танковому полку в місті Сторожинець (Чернівецька область), де командував ротою, батальйоном, а потім став начальником штабу полку.

У 2001 році закінчив Національну академію оборони України, після чого був переведений до Криму. Був заступником командира окремої бригади морської піхоти ВМС України (Феодосія-13), начальником штабу окремої бригади берегової оборони ВМСУ (Сімферополь).

У вересні 2006 року вийшов на пенсію. З 2009 по 2014 рік працював у представництві резидента України в АР Крим., держслужбовець 3 категорії 5 рангу. З жовтня 2014 по квітень 2015 працював у міській раді Чернівців директором групи з транспортного та господарського обслуговування.

У квітні 2015 року добровольцем повернувся до лав ЗС України та був призначений на посаду начальника штабу-першого заступника командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади. Безпосередньо брав участь в антитерористичній операції з 12.09.2015 по 25.05.2016 рік у Луганскій області (Попасна, Артемівськ, Золоте).

В травні 2016 року був призначений військовим комісаром Чернівецького обласного військового комісаріату, проте у квітні 2018-го повернувся у 59-у бригаду як її командир. З кінця 2019 до березня 2022 року обіймав посаду заступника командувача сил ТрО ЗСУ, після чого – начальника штабу угруповання Об'єднаних сил. Нагороджений орденами Богдана Хмельницького II і III ступенів.

Генерал Шведюк одружений, дружина Валентина – підполковник медслужби запасу. У сім'ї троє дітей, доньки Тетяна, Лариса та син Володимир.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?