Новини



Українські водії заблокували три пункти пропуску на кордоні з Польщею


У вівторок, 20 лютого, українські перевізники у відповідь на блокування кордону поляками влаштували дзеркальну акцію на трьох пунктах пропуску – «Рава-Руська», «Краковець», «Шегині» у Львівській області.

Організатори контролюють порядок проїзду через зазначені пункти пропуску, не дозволяючи польським вантажівкам об’їжджати загальну чергу.

Мирна акція розпочалася о 12:00. У пункті пропуску «Краковець» учасники акції спершу проїхалися колоною, а потім вишикувалися в ряд і контролюють транспорт, який проїжджає.

«Водії стоять тижнями, живуть в машинах без жодних умов. Кордон блокують фермери, але маємо інформацію, що до цього причетні польські перевізники. Є проросійська партія "Конфедерація", яка надає всі настанови що і як робити. Вимог до України фактично нема, вони мають претензії до свого уряду, до Єврокомісії, але страждаємо ми», – заявив журналістам голова громадської організації «Міжнародні автомобільні перевізники України» Володимир Михалевич.

«В нас є інформація, що кожен тракторист отримує приблизно по 100 євро на добу за те, що він стоїть на кордоні. Всі ті інші наративи – це сліди російської пропаганди, вони ширять ненависть до нас, українців. Також співорганізатор акції, Маклер, повʼязаний з Росією через транспортні перевезення», – розповів учасник акції Мирослав Крук.

Учасники акції зупинятимуть всі автомобілі, які виїжджатимуть з кордону, зокрема, й українські. Вантажівки із гуманітарною і військовою допомогою пропускатимуть. Учасники акції чергуватимуть позмінно. Акція триватиме цілодобово до 15 березня або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками.

«В той час, як наші автомобілі стоять по 10 днів, взагалі не рухаються, польські перевізники роблять по чотири рейси в місяць і таким чином заробляють гроші. Якщо він завантажився вчора і замитнився, а сьогодні він вже тут – це нереально, значить, він обʼїхав кордон. Будемо ставити ці машини на паркінг тут. До моменту, поки не виїде з того самого числа наш український автомобіль, який простоїть там тиждень чи два», – додав Володимир Михалевич.

Як повідомляв ЗУНР, 9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Гребенне – Рава-Руська» і «Дорогуськ – Ягодин»), які розпочалися ще у листопаді 2023 року. 12 лютого поляки заблокували ще два КПП – «Угринів – Долгобичув» і «Зосин – Устилуг», а вранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП «Медика – Шегині».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?