Новини



У Польщі під час урочистостей українці засвистали російського посла


Російський посол в Польщі Сєргей Андрєєв у неділю, 18 лютого, поклав вінок до місця знесеного пам'ятника радянському генералу Івану Черняховському. Це супроводжувалося протестом українців.


Російський посол взяв участь у покладанні квітів на місці, де до 2015 року був встановлений памятник Івану Черняховському, радянському генералу, командувачу військами 3-го Білоруського фронту, який загинув під час Другої світової війни на території Польщі. В рамках процесу декомунізації збудований ще в 1970-х роках пам'ятник радянському генералу демонтували.

Серед причин називали його незадовільний технічний стан, а також суперечливу постать самого Черняховського: він брав участь у ліквідації структур Вільнюського округу Армії Крайової, яка була збройною силою легального уряду Республіки Польща в екзилі. Таким чином, як зазначають історики, він сприяв нав’язуванню Польщі комуністичної системи всупереч волі суспільства та всупереч закону.

«Пам’ятник знесли, але ми приходимо сюди щороку на день пам’яті Черняховського», – сказав Андрєєв у супроводі групи поляків із близько 20 осіб.

Оскільки на місці знесеного пам’ятника стоїть хрест із табличкою жертвам тоталітаризму, люди, які супроводжували посла, принесли портрет Черняховського на мольберті та поклали під нього квіти. Після церемонії портрет забрали.

Натомість на подію прийшли також представники української меншини та поляки з району Пенєжно, які кричали і засвистували мітинг. Зокрема, в сторону Андрєєва лунали слова: «вбивця, «омий руки від крові», «ми не хочемо Путіна», «не вбивайте українців», «ганьба».

Водночас на адресу поляків, що супроводжували Андрєєва, лунали слова: «зрадники», «рублі вивалюються з кишень», «агенти». Протестувальники співали, серед іншого, гімн України, народні пісні, а з принесених ними гучномовців лунали сучасні антиросійські пісні.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?