Новини



Будапешт вимагає повернути угорцям Закарпаття права, які ті мали до 2015 року


В Ужгороді 29 січня відбулися українсько-угорські переговори, в яких взяли участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, глава МЗС України Дмитро Кулеба, його угорський колега Петер Сійярто і парламентський держсекретар, заступник глави МЗС Угорщини Левенте Мадьяр.

Під час перемовин Петер Сійярто сказав, що угорці «хочуть отримати назад ті права, які мали в Україні до 2015 року».

«Це включає можливість навчання і складання іспитів рідною мовою. Це основа всього. Сьогодні я тут, щоб відновити довіру в наші двосторонні відносини», – заявив глава МЗС Угорщини.

Водночас Дмитро Кулеба заявив, що питання повернення прав національним меншинам щодо освіти та використання рідної мови в Україні вирішене.

«Сьогодні ми отримали додаткові прохання, запити угорської сторони. Ми їх опрацюємо. Я дякую Петеру за визнання цього факту. Принципово найважливіший крок зроблений. Україна виконала свої зобов’зання перед Європейським Созом у цій частині. Але це питання ще і двостороннє і тому ми у двосторонньому порядку конструктивно пропрацюємо всі питання. Ми хочемо, щоб всі громадяни України були щасливі, незалежно від того, до якої національної спільноти вони належать», – зауважив український міністр.

У свою чергу Андрій Єрмак розповів, що невдовзі планується зустріч президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

«Є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні прем’єра Угорщини і президента України. І ми сьогодні зробили дуже потужний крок до цієї зустрічі і зацікавлені, щоб вона була успішною», – заначив Єрмак і додав, що дати її проведення поки немає.

Нагадаємо, після змін до Закону України про нацменшини, прийнятими ВРУ у вересні 2023 року Угорщина погрожувала заблокувати початок переговорів про вступ України до ЄС, а 15 грудня ветувала виділення Україні 50 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан підкреслив, що Угорщина не буде підтримувати виділення Україні грошей, поки ЄС не розблокує усі заморожені для Угорщини кошти.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?