Новини



Героя України Юрія Шухевича поховали на Личаківському цвинтарі


У суботу, 10 грудня, у Гарнізонному храмі Львова відбулась церемонія похорону українського політичного діяча Юрія Шухевича.

Поховали його на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань №67.

Провести в останню путь та попрощатись з Героєм України прийшли сотні львів’ян: представники влади, громадськість, родина, ті, хто знав й шанував Юрія Шухевича. Долучились до вшанування заступники начальника Львівської ОВА Іван Собко та Олександр Кулепін.

Співчуття з приводу смерті Героя України висловив також Володимир Зеленський.

«Юрій Шухевич став гідним наступником справи боротьби за свободу і незалежність українського народу, за яку героїчно віддав своє життя його батько – легендарний головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич. Як політв’язень, пан Юрій провів загалом у концтаборах та в’язницях СРСР 28 років свого життя. За діяльність у складі Української Гельсінської спілки у вісімдесятих роках відбував заслання у Тюменській області.

Отримавши дозвіл на повернення в Україну, Юрій Шухевич одразу ж включився у громадсько-політичне життя й до останнього подиху віддавав усі свої сили боротьбі за утвердження України як вільної, процвітаючої європейської держави. Його життя є прикладом відданості та самопожертви українській справі. Висловлюю глибокі співчуття рідним, близьким та соратникам Юрія Шухевича. Вічна пам’ять Герою!», – йдеться у зверненні президента.

Як писав ЗУНР, у вівторок, 22 листопада, у віці 89 років помер Герой України, екс-нардеп, політв’язень, син командувача УПА Романа Шухевича – Юрій Шухевич.

Юрій-Богдан Шухевич народився 28 березня 1933 року у селі Оглядів у родині Романа та Олександри Шухевичів, тоді Львівське воєвдство Другої Польської Республіки, нині – Радехівський район Львівської області. Як син командувача УПА Романа Шухевича, зазнав репресій від радянського режиму ще з дитинства. Провів близько 30 років у радянських тюрмах та СІЗО, близько дев'яти років на засланні у Сибіру та близько трьох років у дитячому будинку для «ворогів народу».

Політв’язень та дисидент Юрій Шухевич займався правозахисною діяльністю, був членом Української Гельсінської Групи. Очолював політичну партію Українська Національна Асамблея та Українську Народну Самооборону (УНА-УНСО) з 2006 до 2014 року. Був обраний народним депутатом 8 скликання від «Радикальної партії Олега Ляшка». У 2006 році президент України Віктор Ющенко присвоїв Юрію Шухевичу звання Героя України.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?