Новини



Помер Герой України Юрій Шухевич


У ніч на 22 листопада відійшов у вічність Герой України, син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Юрій Шухевич.

Про це повідомила його дружина, Наталія Шухевич. Юрій Шухевич помер у Німеччині, де перебував на лікуванні. Йому було 89 років. Інформацію про смерть Юрія Шухевича підтвердив керівник відділу інформації та зв'язків з громадськістю Львівської обласної ради Володимир Телюк, а мер Львова Андрій Садовий нагадав, що покійний також був дисидентом та членом Української Гельсінської групи.

Юрій-Богдан Шухевич народився 28 березня 1933 року у селі Оглядів у родині Романа та Олександри Шухевичів, тоді Львівське воєвдство Другої Польської Республіки, нині – Радехівський район Львівської області. Як син командувача УПА Романа Шухевича, зазнав репресій від радянського режиму ще з дитинства. Провів близько 30 років у радянських тюрмах та СІЗО, близько дев'яти років на засланні у Сибіру та близько трьох років у дитячому будинку для «ворогів народу».

Політв’язень та дисидент Юрій Шухевич займався правозахисною діяльністю, був членом Української Гельсінської Групи. Очолював політичну партію Українська Національна Асамблея та Українську Народну Самооборону (УНА-УНСО) з 2006 до 2014 року. Був обраний народним депутатом 8 скликання від «Радикальної партії Олега Ляшка». У 2006 році президент України Віктор Ющенко присвоїв Юрію Шухевичу звання Героя України.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?