Новини



Німеччина та Польща не встановлюватимуть систему Patriot в Західній Укаїні


«Подарунок» до дня ЗСУ: Німеччина та Польща не передаватимуть Україні свої системи ППО Patriot.

Міністри оборони Польщі та Німеччини Маріуш Блащак і Крістіне Ламбрехт ввечері у вівторок, 6 грудня, обговорили розміщення зенітно-ракетних комплексів Patriot на польській території, що означає відмову від пропозиції передати їх Україні. Про це за підсумками розмови повідомив глава польського Міноборони.

"Після розмови з представниками Міноборони Німеччини я був розчарований рішенням про відмову в підтримці України. Розміщення Patriot на Західній Україні підвищило б безпеку поляків та українців. Тому ми продовжуємо підготовку до розміщення пускових установок на території Польщі та підключення їх до нашої системи управління", – написав Блащак у Twitter.

Раніше міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт після інциденту у Пшеводуві, коли внаслідок падіння української ракети загинули двоє людей, запропонувала допомогу Польщі, – зокрема системи Patriot та винищувачі Eurofighter, які охоронятимуть польський повітряний простір.

Після цього лідер польської владної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський, відомий антинімецькими заявами, сказав, що для безпеки Польщі було б краще, якби Німеччина запропонувала системи протиповітряної оборони Patriot не їй, а Україні.

У відповідь Крістіне Ламбрехт зазначила, що використання систем оборони НАТО за межами території Альянсу має бути узгодженим з усіма країнами-членами. Але генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що передавати Україні ті чи інші системи ППО/ПРО чи ні – вирішувати урядам країн.

При цьому 29 листопада прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не підтримує пропозицію передати Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot, які Варшава придбала у США для захисту свого повітряного простору. На уточнювальне питання журналіста, чому тоді прем’єр Польщі пропонує, щоб це зробила Німеччина, Моравецький відповів: "Зараз не найкращий час для розмов про Patriot, які ще не прибули до Польщі. Коли вони прибудуть, ми будемо ухвалювати рішення разом із президентом, міністром оборони про їхню детальну дислокацію".

Як писав ЗУНР, міністр оборони Польщі назвав чотири аргументи за розміщення систем Patriot саме в Західній Україні.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?