Новини



Польща хоче вербувати українських військових


Офіційно це буде замасковано під виглядом навчань військових з України на теренах Польщі.

Віцепрем’єр-міністр, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак під час візиту до Києва обговорював можливість навчання українських військовослужбовців на польській території. 

Про це повідомило Польське радіо.

На спільній пресконференції після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським Блащак розповів:

— Ми також говорили про можливість навчання українських військових у Польщі. Саперів можна готувати, ми всі чудово знаємо, що росіяни залишили міни на окупованій українській території, тому їх треба прибрати. Ми готові навчати українських військових, щоб вони могли очистити ці території.

— Міністерство оборони Польщі підтримує українську армію. Ми переконані, що ми разом у цій складній ситуації. Ми разом під час цієї трагедії, спричиненої російською агресією. Наші відносини у мирний час лише зміцняться, – сказав Маріуш Блащак.

Він подякував Володимиру Зеленському за захист незалежності та суверенітету України.

— Це також незалежність і суверенітет Польщі, – наголосив він.

Не треба бути особливим знавцем таємниць роботи секретних служб, аби розуміти, що під час тісних взаємних контактів завжди між людьми встановлються довірчі відносини.

Умовно кажучи, пост-радянський ґенералітет в ЗСУ та Міністерстві оборони був вихованцем ще радянської (читай: російської) військової школи, а тому ніколи не міг бути готовим апріорі воювати з Росією і бачити в ній потенційного ворога. 

Натомість нинішній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вже сов'єтської офіцерської школи не застав, але тісно співпрацював з військовими з країн НАТО, насамперед США.

Зрозуміло, що для нього вже не має жодних засторог до війни з Росією, але точно він ніколи не наважится сприймати за «потенційного ворога» когось з НАТО: навіть якщо це стане явним і відкритим. 

Тому польський задум пропустити якомога більше українських військових через свої вишкільні майданчики цілком логічний і зрозумілий. Бо це дозволить як зробити пряме вербування вояків ЗСУ на свою користь, так і в загальному щепити їм лояльність до Польщі.

І тоді вже навіть не потрібно вводити польські війська в Західну Україну в слушну мить.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?