Новини



У Львові говоритимуть про відомого східняка. Про знаних Галичан, очевидно, вже всім все повіли


13 жовтня у Науково-технічній бібліотеці НУ "Львівська політехніка" професор Олександр Кіцера розповість про Модеста Левицького - особистого лікаря Лесі Українки, Симона Петлюри та Мстислава Скрипника.

Подію "Модест Левицький, або історія однієї фотографії" – орґанізувало Українське Фотографічне Товариство (УФОТО) у співпраці з Львівським Фотомузеєм, Державним історико-культурним заповідником "Нагуєвичі" та Науково-технічною бібліотекою НУ "Львівська політехніка".

Лікар, письменник, дипломат, мовознавець та педагог Модест Левицький народився на Вінниччині в шляхетській родині. У Київському Університеті св. Володимира отримав філологічну і медичну освіту.

Працював на Київщині, на Поділлі та на Волині. Як письменник був автором численних прозових творів, які позитивно оцінив Іван Франко. Разом з дружиною Зінаїдою переклав українською багато творів світової класики. Був працівником Посольства (Місії) УНР в Греції, а після смерті посла Бориса Матушевського очолив місію, перекладав твори українських письменників новогрецькою мовою.

Прославився цей чоловік і як музикант. Зокрема, популяризував українську музику як піаніст і бандурист. І навіть спробував себе як композитор. Зокрема, поклав на музику низку поезій  Працював викладачем української мови в еміграційній Українській Господарській Академії в Подєбрадах (Чехія) та в Луцькій Українській Ґімназії на Волині.

Помер у 1932 році та похований у Луцьку.

Їким боком сей добродій з Подолії до галицкого Львова – орґанізатори події тримают в сакральній таємници...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?