Новини



Польщу далі накриває шалена інфляція: кінця наразі не видно


Інфляція у вересні, за оцінками Головного статистичного управління, склала 17,2%. Це означає, що вона продовжує зростати значно швидше, ніж прогнозувалося. Інфляція знову перевищила очікування польських економістів.


Інфляція споживчих цін у вересні 2022 року, за оперативною оцінкою Головного управління статистики, склала 17,2 відсотка. Це найвищий показник з лютого 1997 року. Інфляція знову перевищила очікування економістів, які очікували зростання, але не такого високого, повідомляє польське економічне видання Money.PL.

Як зазначила Моніка Куртек, головний економіст Bank Pocztowy, ці показники значно нижчі за ринковий консенсус у 16,4 відсотка у вимірі «рік до року» (р/р) і 0,9% – «місяць до місяця» (м/м).

– Інфляція не сповільнюється, а її високі літні показники – не були найвищими цього року, – зазначає Куртек.

Як наголошує економістка Bank Pocztowy, зокрема, ціни на харчові продукти (за даними GUS на 1,7% порівняно з серпнем) та ціни на енергоносії (на 3,7% порівняно з серпнем) продовжували дуже швидко зростати, тоді як ціни на пальне знову сповільнилися (на 2,1% м/м).

На основі даних GUS можна оцінити, що також базова інфляція (за винятком цін на харчі та енергоносії) знову зросла до вищого рівня і становила приблизно 10,7-11,0% (р/р).

На її думку, якщо говорити про прогноз на найближчі місяці, то "на жаль, хороших новин немає".

– Показник інфляції точно не опуститься на нижчі рівні. Він прискориться ще більше, і в грудні він навіть може перевищити 18,0%. у вимірі «рік до року», – каже Куртек.

Вона зазначає, що ціни на продукти шокуючі, і це, мабуть, ще не кінець. Ціни на енергоносії ростуть і це, мабуть,так само ще не кінець. Крім цих категорій, у вересні повинні були подорожчати й інші товари та послуги, ймовірно в тому числі одягу та взуття, з категорії «здоров'я» або освіта, а прогноз середньорічного показника на поточний рік знову пішов вгору до 14,3%.

– Надії, які цього літа висловлювали члени Ради з монетарної політики, не виправдалися. У третьому кварталі 2022 року піку інфляції не було, – каже аналітик Cinkciarz.pl Бартош Савіцкі.

Як зазначає експерт, «дорожчає практично все, а інфляція охопила всю економіку». Компанії перекладають витрати на споживачів і ми вже маємо видимі т.зв ефект другого кола, тобто те, що зростання цін чинить тиск на заробітну плату, а зростання заробітної плати сприяє зростанню цін.

Це створює інфляційну спіраль, з якої економіці важко вирватися.

Коли в Польщі можна очікувати припинення шаленого зростання цін?

– Інфляційний пік має бути досягнутий через кілька місяців. Він може перевищувати 20% у річному обчисленні, – оцінює Бартош Савіцький.

Ключове значення матиме форма державних захисних програм і тривалість їх утримання. Проте, на його думку, можна обережно оцінити, що наприкінці 2023 року цінова динаміка все ж досягне двозначних значень.

На думку експерта, не виправдалися надії що літній пік інфляції був найвищий: бо злотий рекордно слабкий.

– Останнім часом ми платимо понад 5 злотих не лише за долар, а й за швейцарський франк, а курс євро перевищує 4,80 злотих. У результаті Рада з монетарної політики має продовжити цикл посилення політики, розпочатий у жовтні 2021 року, – вважає Бартош Савіцький.

Не виключено, що інфляція в Польщі могла би бути відчутно нижчою, якби не популістські рішення щодо переселенців з України, які покликані їх поскорше асимілювати та прив'язати їх до Польщі.

Рівнож на інфляцію не могли не вплинути наполеонівські плани нинішньої влади створити найсильніше військо в Европі і, відповідно, укладання мільярдних збройних контрактів з цього приводу.

До речі, можна вважати знаковим, ще вже десь від серпня місяця починаючи владні девізи про найбільшу армію в Польщі суттєво стишилися – щоби не сказати: зникли взагалі.

Очевидно, що програму переозброєння Войска Польскєґо ніхто вже скасовувати не буде. Врешті решт, все одно би довелося замінювати ще сов'єцкі взірці зброї на Західні.

Але головне інше: не особливо багато виявилося охочих поляків пов'язувати свою долю з військовою службою. Мало того, з відгуків самих поляків можна довідатися, що якраз військовослужбовці масово полишають службу через те, що обіцянки про оплату, наприклад, понадурочних годин служби не оплачуються і є ще купа подібних «несподіванок».

До слова, на новину про шалену інфляцію – пересічні поляки так само доволі чітко реагують!

Частина відгуків прямо звинувачую нинішню партію влади та її чиновників в тому, що не можуть дати ради господарці країни. Нагадаємо, що керівна нині в країні партія ПіС йшла на вибори під гаслами піднести рівень добробуту простих поляків.

– На кого Моравєцкі і Качиньскі знову звалять провину? Знову на (опозиційного) Туска? Чи може на русскіх? – запитує читач Цєкавскі під польським оригіналом статті.

– Коли перестане зростати інфляція? За правління ПіС – ніколи! Як можна (уряду) заощаджувати, одночасно випускаючи нові гроші на різні виплати поляками? Це подібне щось до того, якби в сімейному бюджеті хотіли б заощадити – для цього б витрачали ще більше! Не треба бути для цього економістом, натомість потрібно вмикати мізки замість перегляду новини TVP  (суспільне польське телебачення, підконтрольне нинішній владі), – зазначає інший читач.

Але найцікавішу аналогія провів, мабуть, коментатор під ніком ZYX.

– Як сильно не хотіла в 1939 році Европа вмирати за Ґданськ, то навіщо в 2022‑му Европа все присвячує обороні Донецька та Луганська? Я просто питаю: бо ж відповідь очевидна, – резюмує пан чи пані ZYX.

Що правда, то правда: нема як заперечити.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?