Новини



Польський екперт: в Україні потрібно масово запроваджувати польську мову


Польський експерт Лукаш Адамскі в своєму блозі на Європейській Правді пропонує запровадити в Україні масове вивчення польської мови

Саме це Лукаш Адамскі (Łukasz Adamski), заступник директора Центру діалогу імені Юліуша Мєрошевського, який до недавна називався як «Центр польсько-російського діалогу та порозуміння»(фактично — структура МЗС Польщі), пропонує зробити в своєму дописі щодо Волинської трагедії в блозі на Європейській Правді

— Варто обом країнам інвестувати у навчання мови сусіднього народу. У Польщі російську мову все ще вивчають у багатьох школах як другу іноземну мову – після англійської, хоча її престиж, статус і придатність у найближчі роки лише впадуть, — пише пан Адамскі.

— Освітня пропозиція повинна бути збагачена українською мовою, бо саме з Україною, а не з Росією, пов’язане майбутнє Польщі. Так само в Україні варто було б масово запроваджувати польську мову як другу іноземну, — продовжує він. 

— Зараз це, як правило, німецька чи французька, незважаючи на потребу незрівнянно більших зусиль і ресурсів для оволодіння цими мовами, і, ймовірно, меншу користь в них у майбутньому. А знати мову свого сусіда завжди варто, — підсумовує експерт. 

Безперечно, що мови своїх сусідів завжди корисно знати. І розширити вибір іншоземних мов в шкільній програмі нікому не завадить.

Разом з тим, пан Адамскі дещо лукавить щодо французької чи німецької мов, які хоча і важчі до вивчення слов'яномовним людям, однак точно охоплюють і ширшу географію, і більшу кількість носіїв цих мов, і зрештою — вище оплачувані переспективи для тих, хто володіє французькою і / та німецькою!

Очевидно, що пан Лукаш чудово про це знає. Просто в рамці польської експансії, яку користуючисть нагодою гріх Польщі не провести, решта мов не потрібні. І це не згадуючи про те, що ніщо не забороняло Польщі розширювати вивчення української в себе, особливо з появою мільйонів постійних заробітчан з України. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?