Новини



У Івано-Франківську судитимуть проросійського агітатора, який виправдовував обстріли українських міст — СБУ


Обвинувачений — місцевий житель 1959 року народження, уродженець однієї з центральноазійських країн. Виріс та мешкав у Івано-Франківську.

У Івано-Франківську судитимуть проросійського інтернет-аґітатора, який поширював антиукраїнський контент у соцмережах та виправдовував обстріли українських міст. Обвинувальний акт на "шанувальника РФ" до суду передали слідчі СБУ в області. Про це повідомляють на Facebook-сторінці відомства.

Як ідеться у дописі, працівники військової контррозвідки Служби безпеки викрили і затримали агітатора 29 липня 2022 року у Франківську, коли він зібрався виїжджати на окуповану територію.

– Проросійський аґітатор активно поширював антиукраїнський контент у соцмережах. Він розміщував дописи на підтримку окупації України, виправдовував обстріли українських міст, вихваляв російську армію та міжнародних військових злочинців — Путіна, Шойгу і Кадирова, — пишуть на сторінці СБУ в області.

Крім того, чоловік мріяв про російський "парад у Києві на 9 травня", насміхався зі Збройних сил України та українського народу, ділився цитатами зі зневажливими висловлюваннями про европейських і американських партнерів України, глузував з евроінтеграційних прагнень держави.

Слідчі СБУ з'ясували, що обвинувачений планував виїхати на непідконтрольну територію, щоб там чекати на окупацію Західної України.

Для цього придбав квиток до міста поблизу району бойових дій. Після приходу російських військ він збирався повернутися до Івано-Франківська.

– Працівники СБУ висунули аґітатору обвинувачення у виправдовуванні, визнанні правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікації (возвеличення, прославлення) її учасників, — йдеться у дописі.

Якщо вину чоловіка доведуть у суді, йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна за ч. 3 ст. 436-2 ККУ. Зараз обвинувачений перебуває під вартою.

Знаково, що буквально напередодні 24 лютого 2022 року десь близько третини населення України – головно Сходу та Півдня – так само зневажливо висловлювалися про европейських і американських партнерів України. А дехто з навіть з досі чинних нардепів це робив публічно на телеканалах та інших ЗМІ.

А ще перед тим, десь так року до 2014‑го – понад 60‑70 відсотків населення відкрито виступали про «ґейропи» та «піндосів» з «їхнім НАТО».

Цікаво, їх буде так само ретельно виловлювати контррозвідка?

Чи цих – ні, бо правильно зорієнтувалися і не купували квиток поближче до Росії, а навспак: скористалися дармовими можливостями переїхати в Західну Україну і, власне, в ту саму «ґейропу»?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?