Новини



УГКЦ розпочала Синод Єпископів в Перемешлі


7 липня, у свято Різдва Івана Хрестителя, у Перемишлі було урочисто відкрито Синод Єпископів УГКЦ. Архиєрейську Божественну Літургію в катедральному соборі Святого Івана Хрестителя у співслужінні з єпископами УГКЦ з усього світу очолив Отець і Голова УГКЦ Блаженніший Святослав.

У Синоді Єпископів беруть участь 40 владик Української Греко-Католицької Церкви, які прибули до Перемишля з України, Центральної і Західної Європи, Північної та Південної Америки, Австралії, а також запрошені гості, — повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Перед початком Літургії зібраних на Синод владик і Главу Церкви привітав владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський, який зазначив, що проведення Синоду Єпископів УГКЦ саме в Перемишлі, а не в Києві, як було заплановано попередньо, є наслідком «божевільної війни, якою путінська росія пішла проти України».

У Літургії з нагоди відкриття Синоду взяли участь і делегат Польської єпископської конференції Юзеф Міхалік, архиєпископ-емерит Перемишльської римо-католицької архиєдієцезії, і владика Кшиштоф Худзьо, єпископ-помічник Перемишльської архиєдієцезії, а також новопризначений посол України в Польщі Василь Зварич.

У проповіді Голова УГКЦ назвав цьогорічний Синод «Божим милосердям до нас» і підкреслив, що «цей день пише історію нашої Церкви і нашого народу».

Предстоятель відзначив, що з владиками вони майже три роки не бачилися не бачилися, із них два роки через пандемію. «Але ніхто з нас не міг собі ніколи уявити, що цьогорічний Синод – уперше в новітній історії нашої Церкви, нашого народу, Української Держави – відбудеться в умовах війни. Цей Синод ще більше показав, наскільки важливим є життя Церкви, її місія, діяльність у цих жахливих сучасних обставинах», – сказав Очільник Церкви.

По обіді архиєреї провели перше робоче засідання, під час якого Блаженніший Святослав привітав усіх членів Синоду Єпископів УГКЦ. Також було представлено урядників Синоду та їхні обов’язки, визначено кворум на голосування.

Варто зазначити, що Перемишльсько-Варшавська архиєпархія, де відбувається Синод Єпископів УГКЦ 2022 року, є однією з найстарших єпархій Української Греко-Католицької Церкви.

Обрання саме Перемишля місцем проведення Синоду не виглядає аж таким вже безапеляційним. Зрозуміло, що збирати Синод Єпископів в Києві — це, станом на нині, тягне за собою підвищені ризики для його учасників.

Хоча з іншого боку, в переважно православній столиці України сей Синод не мав би ні належної урочистості, ні масовості навіть в звичайний, мирний час. То з одного боку.

З іншого боку: чому не загалом спокійний і безпечний Львів? Ну або ж той самий Івано-Франківськ чи навіть Тернопіль, який за питомою часткою греко-католиків перевищує навіть сам Львів!

Невже Перемишль — тільки заради того, аби додатково посвідчити свій васалітет від польських кураторів вже безпосередньо з Римо-Католицької церкви?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?