Новини



До 110-річчя економіста з закарпатським корінням – Мілтона Фрідмана – випустили монету. Не в Україні


З нагоди 110-річчя від дня народження Мілтона Фрідмана угорський Magyar Nemzeti Bank (MNB) випустив срібні пам’ятні монети номіналом 15 000 форинтів і монети з кольорових металів номіналом 2000 форинтів.

Згідно з повідомленням центрального банку Угорщини пам’ятні монети були випущені як частина тематичної серії, що представляє угорських лауреатів Нобелівської премії.

Нагадуємо, що Мілтон Фрідман (1912-2006), один із найвпливовіших економістів ХХ століття, народився в Нью-Йорку в родині єврейських імміґрантів, вихідців із закарпатського міста Берегово (на той час – в Угорщині), знає Mukachevo.net.

Фрідман працював як у теоретичному, так і в прикладному напрямках досліджень, був ініціатором монетаристського руху та засновником Чиказької економічної школи.

У 1976 році економіст отримав Нобелівську премію з економіки за за досягнення у дослідженні споживчого аналізу, розробці грошово-кредитної теорії та демонстрації складності стабілізаційної політики.

Після Другої світової війни Фрідман перебував у Парижі як консультант уряду Сполучених Штатів у справі реалізації "Плану Маршалла", яким передбачалося відновлення зруйнованою війною економіки країн Західної Європи.

Центральний мотив на аверсі пам'ятної монети – палець, що парадоксальним чином утримує в балансі олівець.



Олівець регулярно з'являвся в лекціях Мілтона Фрідмана, який він використовував як ілюстративний приклад, щоб представити зв'язок між ефектами вільного ринку та соціальною кооперацією.

Над зображенням міститься формула, що описує рівняння грошового обігу, яка відіграє центральну роль у тлумаченні Фрідманом кількісної теорії грошей: M?V=P?Q, де M — пропонування грошей, V — швидкість обігу грошей, P — середня ціна, Q — фізичний обсяг виробництва та послуг.

Срібну пам'ятну монету можна придбати за номіналом протягом трьох місяців після випуску.

Мілтон Фрідман — один с засновників монетаризму, навіть вибив рівняння кількісної теорії грошей на номерних знаках свого авто.

Цікаво також і те, що дружина Мілтона – Роза, яка була співавтором багатьох його наукових праць, народилася у селі Старий Чорторийськ на Волині у 1910 році, у дівоцтві мала прізвище Директор.

Вона так само потрапила у США перед початком Першої світової війни, куди її вивезла мати, рятуючись від погромів та бідності.

У рідному місті батьків Фрідмана про нього практично нічого не нагадує. Лише кілька ентузіастів спробували започаткувати тематичний науково-культурологічний захід «Фрідманівські читання». Будинок, в якому мешкали батьки економіста Єно та Сара Фрідмани наразі розшукати не вдалося.

Натомість в 2019 році в Ужгороді встановили 44-ту міні-скульптуру, яку присвятили Нобелівському лауреату, вихідцю із Закарпаття Мілтону Фрідману. Встановлено скульптурку на вулиці Гойди, 10, поблизу банку.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?