Новини



У Луцьку роботи відомого художника «зароблятимуть» на потреби ЗСУ


У Луцьку презентували проєкт «RE. Valenta: пам’ять захищає майбутнє». Тепер у міста є сувеніри за творами Олександра Валенти автора «Пори року». 10% від продажу їх передадуть волонтерському штабу «Ангар» для потреб ЗСУ.

Презентація проєкту «RE. Valenta: пам’ять захищає майбутнє», відбулася, з нагоди дня міста, 10 вересня 2022 року, у Центрі туристичної інформації та послуг.

Цей проєкт частина проєкту «Імена Луцька» започаткованого ще у 2014-му, мета якого — розповідати історії з життя відомих постатей, що мешкали у Луцьку в різні часи. Управління туризму та промоції цього разу вирішили ревіталізувати пам’ять про художника Олександра Валенту. 

Лінійка сувенірної продукції за його творами «Пори року» – футболки, листівки, магніти, кружки — розроблені спільно з дизайнеркою Інною Питель, повідомляє портал VSN.

На жаль, повноцінної виставки автора у Луцьку немає, роботи для проєкту надав Волинський коледж культури і мистецтв, де збережені деякі ориґінали творів Валенти.

– Це невеличкий спосіб як нагадування про те, що постать Олександра Валенти — жива. Придбавши цю продукцію, 10% від продажу буде передано волонтерському штабу «Ангар» для потреб ЗСУ», – зазначила начальник управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська.

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька розповіла про нелегкий життєвий шлях автора, творчість якого — художня візитівка Луцька. Його картини дуже популярні, хоча за життя він продавав їх за безцінь чи просто дарував. 

– Моя мрія — створити у Луцьку музей пам’яті Олександра Валенти, маю надію, що після війни, це вдасться реалізувати, – зазначила мистецтвознавиця.

ДОВІДКА

Олександр ВАЛЕ́НТА – народився  06.02.1944, в селі Чорніїв Турійського р-ну на Волині – 06. 12. 1997, Луцьк) – живописець. Працював методистом відділу образотворчого та декоративного-ужиткового мистецтва обласного Будинку народної творчости.

Переосмисливши структуру виражальної мови пуантелізму, наповнив його яскраво-індивідуалістичним, специфічно волинським звучанням; виробив своєрідний «фольк-оп-арт», позначений фольклорними мотивами, декоративністю вирішення форми, орнаментальністю побудови композиції.

Його робота «Риби» на Республіканській виставці 1966 року справила справжній фурор і фотокопія полотна стала поштівкою.

6 грудня 1997 року Олександр Валента трагічно загинув у своїй новій майстерні по вул. Данила Галицького в Луцьку від рук невідомих убивць, котрі й досі залишаються непокараними.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?